EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин забрани износа на зърно от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин забрани износа на зърно от Русия

mail18:20 | 05.08.2010прегледи 676 коментарикоментари 0


Правителството на Русия прие решение за забрана на износа на зърно заради сушата в страната. Това заяви днес руският премиер Владимир Путин, предава РИА Новости и К2Капитал.
По думите на министър - председателя на страната, забраната не се отнася само до зърното, а и до зърнените продукти. "Заради ненормално високите температури и сушата смятам, че е целесъобразно да бъде въведена временна забрана за износ от Русия на зърно и други селскостопански продукти", каза Путин.
Ембаргото върху износа на зърно ще бъде в сила от 15 август до края на декември, уточнява ИТАР-ТАСС.
Путин съобщи, че земеделските производители ще получат финансова подкрепа от държавата  на обща стойност 35 милиарда рубли. Парите ще бъдат разпределяни на два пъти - през август и през октомври - ноември, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Руският премиер уточни, че 10 милиарда рубли от средствата ще бъдат предоставени под формата на пряка безвъзмездна помощ за селскостопанските производители.
Останалите помощи ще бъдат преференциални бюджетни кредити със срок от 3 години, подчерта Путин.
От началото на юли безпрецедентни жеги в западната част на Русия унищожиха много култури и намалиха реколтата.
Правителството намали прогнозата си за зърнената реколта тази година до 70-75 милиона тона спрямо предвижданите обикновено 90 милиона тона, отбелязва АФП.
Президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевский предупреди на един по- ранен етап, че подобна стъпка може да бъде предприета.
„Сигналите за това, че износът на зърно ще бъде забранен около 10 август има, но ако това се случи, то ще навреди сериозно на пазара,” коментира Злочевский. Според председателя на съюза преди да бъде взето подобно решение би трябвало пазарът да бъде предупреден и да се разреши изпълнението на поетите ангажименти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg