EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пускането на "Северен поток" се отлага за март?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пускането на "Северен поток" се отлага за март?

mail12:01 | 19.11.2021прегледи 670 коментарикоментари 0


Въвеждането в експлоатация на "Северен поток-2" може да се отложи до март 2022 г. заради решението на германския регулатор да спре процедурата по лицензиране на газопровода, твърдят правителствени източници, цитирани от Ройтерс.
Базираният в Швейцария консорциум Nord Stream 2 трябва да създаде дъщерно дружество по германското законодателство, за да покаже, че има достатъчно финансиране и независимост от руската компания майка Газпром, преди да се възобнови четиримесечният период на сертифициране.
Преди вчерашното замразяване на процедурата този период трябваше да изтече през януари и след това препоръката на германския регулатор да бъде изпратена за оценка в Европейската комисия.
Очаквам стартът на "Северен поток-2" да бъде отложен до март 2022 година, каза днес източник от германското правителство.
Той се позова на необходимостта Газпром да създаде дружество с ограничена отговорност съгласно германското законодателство. По думите на източника Газпром е заявил, че ще го направи.
Още вчера от пресслужбата на Норд стрийм 2 съобщиха пред ТАСС, че предприемат тази стъпка, за да гарантират спазването на приложимите правила и разпоредби. Оттам обаче не коментираха подробности по процедурата, нито пък нейния срок или влияние върху графика за пускане на газопровода в експлоатация.
Кремъл заяви, че сертифицирането е "сложен процес" и че не вижда политика зад решението на германския енергиен регулатор да спре процеса на одобрение на газопровода.
По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, консорциумът разглежда исканията на германския регулатор своевременно и Русия трябва да бъде търпелива.
Според източниците на Ройтерс, Германия е настоявала Газпром да спазва както германските закони, така и законите на ЕС, и е предупредила да се избягват незаконни продажби на газ.
Пазарни източници са загрижени за доставките на Газпром за експортните пазари на фона на ниските запаси в началото на зимата.
"Северен поток-2" - проект, ръководен от Газпром, който държи монопола върху тръбопроводния износ на руски газ - ще пренася синьо гориво от Русия до Германия по тръба под Балтийско море, заобикаляйки Украйна, тъй като Москва и Киев водят дългогодишен териториален спор./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg