EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пулев, пошлостта & присвоената гордост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пулев, пошлостта & присвоената гордост

mail06:40 | 17.11.2014прегледи 4110 коментарикоментари 5


Александър Андреев, Дойче Веле

Двама яки мъжкари, които се блъскат по главите и по този начин подпомагат пълзящото затъпяване - така Александър Андреев коментира предстоящия боксов мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко.

„Кубрат Пулев детронира Владимир Кличко!” - такова заглавие никога няма да напиша. (А още по-малко заглавие като „Кобрата размаза женчото Кличко!”.) Няма да го напиша не защото прогнозите твърдят, че украинско-германският боксьор лесно ще победи българо-германския (и двамата тренират в германски клубове). А защото цялата медийна шумотевица около двама яки мъжкари, които се блъскат по главите и така подпомагат пълзящото затъпяване, е - според мен, обида към хуманизма.

Примитивно

Да започнем от най-безобидното: пошлостта. Репликите и жестовете, които двамата мускулести източноевропейци си размениха в навечерието на мача, са не само отчайващо безинтересни и тъпи. Те възпроизвеждат едно семпло и ужасно блудкаво светоусещане, с което голяма част от публиката им се идентифицира. В това светоусещане на кантара тежат най-вече грубата сила, агресията, парите, а като допълнителна украса - красавица с голям бюст, която тръпне за своя любим на ринга и очаква годежен пръстен веднага след последния гонг. Тази смесица между евтин американски екшън, оперета и треторазреден любовен роман просто прелива от кич. И обижда както добрия вкус, така и здравия разум.

Но подобни естетически съображения наистина остават на втори план, когато говорим за бокс - една брутална и архаична форма на мъжка саморазправа, победителят в която продължава нагоре по стълбицата на естествения подбор. Вярно, че запалянковците привиждат в бокса някаква красота. Но откъдето и да го погледнеш, всъщност става дума за насилие. Насилие, което се легитимира и насърчава от рекламодатели, спонсори, политици, медии и огромна публика и в крайна сметка тежко развращава особено по-младите зрители. Защото посланието му гласи: колкото повече мускули имаш, толкова по-лесно ще смажеш главата на противника. Важни са мускулите, а не главата. Всички натрупвания на човешката цивилизация в продължение на хилядолетия се отменят, за да се върнем в изходно положение: брои се само силата и примитивното насилие.

Гордост ли?

И как при това положение бих могъл да извлека някаква национална гордост от факта, че е победил тъкмо онзи от двамата мъжкари, с когото по някакво стечение на обстоятелствата ме свързва общ териториален произход? Тази „присвоена гордост по месторождение”, впрочем, е друга и дълга тема, където централният въпрос гласи: в какъв смисъл мога да си присвоя Райна Кабаиванска, германския национален отбор по футбол или Христо Явашев, след като нямам абсолютно никакъв принос към техните успехи? Ако се върнем при Пулев и Кличко: слава Богу, че нямам никакъв принос към тяхното мускулно натрупване и съответно нито съм длъжен да гледам побоя им, нито да се радвам или скърбя заради крайния изход. А който желае - нека се гордее, но все пак да помисли с какво точно се гордее.

Пошлост, насилие и присвоена гордост - така звучи най-краткото описание на един предстоящ боксов мач, след който организаторите отново ще преразпределят няколко милиона. Платени от публиката.

Бележка:  Кубрат Пулев загуби от Владимир Кличко мача за световната титла по бокс за професионалисти във версия IBF. Двубоят приключи в петия рунд след нокаут на украинеца. Пулев бе повален няколко пъти, но успя да се изправи, а съперникът му постигна своята 53-а победа с нокаут.
В началото на последния пети рунд Кобрата атакува в началото с десен прав. Публиката мощно започна да подкрепя българина с "Кобра, Кобра, Кобра"! Страхотна серия и добри попадения на Пулев. Веднага последва отговор на Владимир Кличко, който нокаутира Кубрат Пулев 49 секунди преди края на 5-ия рунд. Главният съдия прекрати мача. Публиката обаче продължи да скандира "Кобра, Кобра" и "Българи Юнаци!", съобщава Агенция "Фокус".
 

/обновена/


Тагове: Пулев, пошлост
 
Коментари
 
UZUNOV - 15-11-2014 г. 10:52:29

tozi da si svali rokliata i da si pie hapcetata...

Svetoslav Stoyanov - 15-11-2014 г. 18:02:05

ето такива умници като г-н андреев ще помогнат да се сплоти нацията

Mariana - 17-11-2014 г. 09:38:03

Най-после някой да каже истината за това събитие.

Mariana - 17-11-2014 г. 09:38:04

Най-после някой да каже истината за това събитие.

Русев - 17-11-2014 г. 17:47:50

Поредният умник,който се опитва да раздава мозък!Намерил трибуна и ръси мозък.Не си ли чул поговорката "за всеки влак си има пътници".На теб не ти харесва?ОК.Няма проблем!Но защо се опитваш да наложиш своето виждане,своята философия,своето мислене на другите?Аз ще ти кажа-защото те гони комплекс за малоценност и това е единственият начин да те забележат.И тук дори не става въпрос за бокса.Утре може да ти скимне,че Лада Самара е най-добрият автомобил и ще почнеш да пишеш подобни злобни статии към всички,които не карат такива коли.Или ще си наумиш,че свинското месо е много полезно и тогава не им завиждам на вегетарианците. По-добре да спреш да гледаш злобно на света около теб.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014