EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Публично-частното партньорство лансира програмата JESSICA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Публично-частното партньорство лансира програмата JESSICA

mail16:00 | 08.12.2010прегледи 941 коментарикоментари 0


Инициативата JESSICA променя из основи развитието на структурните фондове като за първи път адресира темата за публично-частното партньорство чрез механизмите за банково участие. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на конференция на тема „Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Днес стартира реалното изпълнение на JESSICA, информира зам.-министър Лиляна Павлова, като обърна внимание на факта, че инициативата е иновативен начин за подкрепа на публично-частното партньорство, общините и бизнеса в сферата на регионалното развитие. Зам.-министър Павлова допълни, че амбициозната задача е реално влагане на средствата по JESSICA да започне от следващата година.
На 11 ноември т.г. Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. преведе 33 млн. евро от програмата в JESSICA. С тези средства се създава Холдингов фонд, който от своя страна ще инвестира в два фонда за градско развитие – за София и за шестте големи града на страната (Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен). Фондовете ще вложат предоставеният им ресурс в създаването на различни форми на публични проекти или публично-частни партньорства в сферата на градското развитие.
Проектите, които ще се финансират, могат да бъдат както големи интегрирани за цели градски територии в различни направления, така и по-малки. По-малките проекти могат да бъдат киносалони, спортни зали, паркинги и други инфраструктурни обекти, необходими за развитието на един град, но с необходимата възвръщаемост на направените инвестиции в срок.
Инициативата JESSICA много бързо трябва да бъде обърната в реални проекти, каза министър Плевнелиев. Фокусирайки се върху конкретни резултати, средствата по нея не само трябва да бъдат изплатени до 2015 г., а ползите от тях да бъдат с дългосрочно измерение, подчерта той.
Проектите, финансирани чрез инициативата, трябва да са част от устойчив план за развитие, да генерират приходи и да съответстват на Приоритетна ос 1 на ОПРР „Устойчиво и интегрирано градско развитие”. Крайните бенефициенти могат да бъдат не са само общините. За първи път адресираме темата към публично-частното партньорство и бизнеса, подчерта министър Плевнелиев.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg