EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Публично-частните партньорства приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Публично-частните партньорства приоритет

mail10:10 | 28.02.2012прегледи 480 коментарикоментари 0


Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев участва в международна дискусия „Публично-частно партньорство в общините“, съобщи пресслужбата на министерството. Организатори на събитието са Националната асоциация на общинските служители и фондация „Ханс Зайдел“. Дискусията се проведе под патронажа на вицепрезидента на България г-жа Маргарита Попова и в него участваха още посланикът на Германия Н.Пр. Матиас Хьопфнер и посланикът на Белгия Н.Пр. Марк Михелсен.
Към момента в България има не по-малко от 540 действащи общински концесии. Все още слабо застъпени остават по-сложните проекти, свързани със стопанисване и с изграждане на публична инфраструктура. Въпреки многократно увеличените възможности на българските местни власти да ползват европейски средства от няколко оперативни програми, техните инвестиционни възможности не се използват докрай.
Сред основните причини за ограниченото реализиране на проекти в сферата на публично-частното партньорство министър Дончев очерта четири основни фактора. На първо място – базисния проблем за наличието на различни тълкувания относно значението на режима „публично-частно партньорство“. По думите му съществува разнообразно схващане за значението на този тип сътрудничество, което включва вариации от стриктно придържане към закона за концесиите до по-свободно тълкуване, прилагано от отделни отговорни звена в местната власт. На второ място той посочи недостатъчното познаване на конкретната полза от публично-частното партньорство и тенденцията местните власти да прибягват до него едва, когато всички други възможности са изчерпани. „Винаги, когато разсъждаваме за публично-частното партньорство, това, което трябва да ни води, е дефиницията „стойност на вложените пари” – което означава по-добро качество на услугата да се предоставя на същата цена или същото качество на услугата да се предоставя на по-ниска цена“, коментира той.
Като трета причина за ограниченото реализиране на проекти в тази сфера министър Дончев дефинира недостатъчната способност на публичните институции да привличат интереса на частния изпълнител чрез представяне на зрели проекти с ориентир за възможните позитиви и рискове.
На четвърто място той очерта липсата на реален пазар на публично-частни партньорства. По думите му един от хоризонталните проблеми е особената доза нереалистичност, с която се отличават част от проектите. „Ако направите анализ на всички учредени процеси, които не са намерили концесионери, ще забележите, че една голяма част от условията удовлетворяват напълно интереса на публичния възложител и по никакъв начин не са могли да се окажат достатъчно атрактивни за пазара. Това също е един от белезите за незрялост“, коментира още министърът като добави: „Успоредно с ангажимента си за подобряване на нормативната база, държавата трябва да стори необходимото да създаде такъв пазар, да формира реалистични нагласи към публичните институции специално по отношение на местните власти. А защо не да инвестира усилия в информация, обучение и консултантски услуги, за да бъдат те подготвени, разработвайки качествена документация за организация на конкурентни процедури, съобразени с нуждите на пазара.“
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg