EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Публично огласяват длъжниците в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Публично огласяват длъжниците в Гърция

mail11:00 | 17.02.2011прегледи 756 коментарикоментари 0


Властите в Гърция са изготвили списъци с имената на данъчни длъжници, укрилите над 150 хиляди евро ще бъдат арестувани и съдени, пишат изданията под Акропола по повод приетите от правителството мерки за борба с придобилото национални размери явление, наричано в Гърция "бягство от данъци".
Кабинетът днес ще финализира мерките в законопроекта, които предвиждат арест и съд за неплащащите Данък добавена стойност и боравещи с фалшиви фактури. Проектът предвижда още назначаване на "финансов прокурор", въвеждане на нова институция "данъчен арбитраж" за уреждане на данъчни спорове и ползване на информация от чужбина, свързана с данъчни нарушения. За да се ограничи корупцията, по нова система ще се оценяват също и данъчните инспектори.
Проверки ще се правят само за някои категории от упражняващите свободни професии, заявили годишен доход под 25 хиляди евро.
Инспекторите от ЕС и МВФ, които наскоро бяха в Атина, за да оценяват финансовото състояние на Гръция във връзка с нейните заеми, поискаха от кабинета да засили борбата с данъчните длъжници. Искането е в съответствие с меморандума,
подписан от Гърция през май миналата година и впоследствие актуализиран, въз основа на който страната започна да получава спасителни заеми от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро за излизане от дълговата криза.
След направените проверки екипът на международните инспектори даде зелена светлина на Гърция за четвъртия транш от заемите, чиято стойност е най-голямата, отпускана досега на Гърция и възлиза на 15 млрд. евро.
В. "Катимерини" твърди, че правителството води задкулисни преговори с представители на така наречената тройка - ЕК, ЕЦБ и МВФ, за да промени текста на меморандума в частта за исканите от трите институции приватизации, от които се изисква Гърция да събере 50 млрд. евро, за да покрие част от дълговете си.
В. "Нафтемборики" пише, че е в ход план за оползотворяване на държавното имущество, което предстои да бъде приватизирано с цел намаляване на държавния дълг на Гърция.
Според изданието това е обявил в парламента финансовият министър по време на дебати, преминали отново в обстановка на остра полемика между кабинета и опозицията, която упреква управляващите социалисти, че искат да разпродадат страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg