EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Публичен списък за слаби фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Публичен списък за слаби фирми

mail09:50 | 16.02.2011прегледи 2662 коментарикоментари 1


Да има публичен списък на консултантските фирми, които не успяват да подготвят качествени проекти по оперативна програма "Конкурентоспособност". Идея се обсъжда от експерти на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и бе представена на среща с медиите по проблемите на програмата. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Марияна Велкова изрази личното си мнение, че застава зад тази идея заради големия брой консултантски фирми и съотношението на одобрените проекти. По данни на министерството едва 0,01 процента от подадените за финансиране по програмата проекти биват одобрявани от първия път. За останалите се налага от фирмите да представят допълнителни документи заради грешки при кандидатстването с проекти.
Например при кандидатстване с проекти за технологична модернизация в малки и средни предприятия от 599 проекта - 238 са подготвени от 153 консултантски фирми. От тези 238 проекта само 70 проекта са предложени за финансиране. Това означава, че едва 33 от консултантските фирми имат 100-процентна успеваемост. По процедурата за технологична модернизация в големите предприятия 42 проектни предложения са подготвени от 32 консултантски фирми, девет проекта са предложени за финансиране, а 100-процентна успеваемост имат пет консултантски фирми.
Най-честата причина за отхвърлянето на проектите е липсата на справки от годишния отчет за дейността на дружествата за 2009 г. - това е причина в 53 на сто от случаите
по схемата за модернизация на малките предприятия. Макар и с по-малък дял - близо 30 на сто, това е причина и за отхвърляне на проектите предложения и по процедурата за технологична модернизация на големите предприятия.
По процедурата за покриване на международно признати стандарти в близо 25 на сто от случаите причината за отхвърляне на предложенията е това, че не са представени копия
на документи, които доказват наличие на квалификация и професионален опит на ръководния персонал на кандидата и служителите или приложените копия не са в изискваната форма. От министерството са предложили редица облекчения за фирмите, кандидатстващи с проекти за финансиране по програмата. Сред тях са опростяване на информацията, подавана в декларацията за малки и средни предприятия, като се предвижда възможност кандидатът да не бъде отхвърлян, когато погрешно подадена от него информация не променя категорията на предприятието. Друго облекчение, което се обмисля, е да отпадне изискването за представяне от кандидата на декларация за получена минимална помощ. За сметка на това ще се прави служебна проверка в регистъра на минималните помощи. Предлага се също и в случаите на държавна помощ да отпадне наказателната отговорност при погрешно декларирана от кандидата информация като му се предостави възможност да представи коректна информация.
Предложенията ще се обсъждат публично и се очаква да станат ефективни през март.
По данни на министерството за периода 2007 - 2011 г. над 50 на сто от бюджета на програмата е в процес на изпълнение. Извън холдинговия фонд "Джереми България" досега по програмата са разплатени 30 млн.евро, което е около 2 на сто от нейния бюджет. Планираните за сключване договори през първото тримесечие на 2011 г. възлизат на около 90 млн.евро. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че за тази година още десет схеми за подкрепа на бизнеса на стойност 400 млн.евро ще бъдат подготвени, като амбициите са те да достигнат 500 млн.евро. Целта, по думите на министъра, е до края на 2013 г. средствата да бъдат договорени, а проекти да бъдат изпълнени до края на 2015 г. Последната година са открити 14 процедури за над 250 млн.евро, което е повече от всички процедури, пускани за три години назад, каза министър Трайков.

 


Тагове: ОП, агенции, фирми
 
Коментари
 
stanka mihailova - 10-02-2013 г. 20:00:44

molia za spravka-stroitelna firma SIK 93 v proces na likvidacia li e ili ve4e e zakrita sofia

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg