EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Псевдо капитализъм: Инерком България купува ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Псевдо капитализъм: Инерком България купува ЧЕЗ

mail21:35 | 24.02.2018прегледи 6998 коментарикоментари 0


Надзорният съвет на ЧЕЗ даде съгласие за продажбата на българските активи на Групата на Инерком България. Това се посочва в официално съобщение, публикувано на страницата на компанията. Пакетът се състои от седем компании - ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Трейд България, ЧЕЗ ИКТ България, Проект Свободна енергия Орешец и Бара Груп. В резултат на инвеститорски интерес през втората половина на 2016 г., ЧЕЗ Груп стартира процеса по продажба. Подписването на договора се очаква през следващите дни. Като взе предвид продажната цена, четринадесетгодишната инвестиция на Групата в активите в България, като цяло отчете положителен резултат. Международният арбитраж, който ЧЕЗ стартира срещу Република България през юли 2016 г. няма да се повлияе от тази трансакция и ЧЕЗ ще продължи действията по процедурата.

В началото на 2017 година ЧЕЗ Груп получи няколко индикативни оферти за своите български активи от различни инвеститори. Поради това Групата стартира преговори за потенциална продажба на инвестицията. Най-високата оферта бе предложена от Инерком България, с които в последствие Групата проведе преговори на база ексклузивитет. Продажбата на българските активи бе одобрена днес от Надзорния съвет на ЧЕЗ Груп. Финализирането на трансакцията подлежи на одобрение на българската антимонополна комисия.

Офертата на „Инерком“ е значително по-висока от счетоводната и пазарната пазарна стойност на продадените активи, така както са определени в независима оценка, и осигурява позитивна възвръщаемост от инвестициите в българските активи, се посочва още в съобщението.

ЧЕЗ стъпи на българския пазар през 2004 г., придобивайки две трети от акциите на три електроразпределителни компании. През 2007 г. електроразпределителният бизнес бе отделен от доставката на електроенергия и първоначалните три компании бяха трансформирани в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, която пое разпределението на електрическа енергия и „ЧЕЗ Електро България“ АД, която пое бизнеса с търговия с електроенергия. ČEZ а.с. притежава дял от 67% в двете компании, а останалата част е разпределена между миноритарни акционери. През следващите години в България бяха създадени още компании. Днес „ЧЕЗ Разпределение България“ доставя електроенергия на близо 3 млн. клиенти. През 2016 г. „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Трейд България“ продадоха 9.7 тераватчаса електроенергия на крайни клиенти.

В сделката за продажба са включени също соларната електроцентралата „Орешец“, разположена в Западна България и централата „Бара“ за производство на електричество от биомаса в южните части на страната. ТЕЦ „Варна“ край брега на Черно море бе продадена от ЧЕЗ Груп през декември 2017 г. на българската компания СИГДА.

Коментар

Вицепремиерът Валери Симеонов определи сделката за продажбата на ЧЕЗ като изненадваща. "Нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал", коментира по адрес на купувача Симеонов пред журналисти в парламента. Това е пазар, колкото и крупна да е сделката, тя е между два търговски субекта, няма никакво основание държавата да се меси, каза вицепремиерът. По думите му, ако фирмата има някакви дългове и закононарушения, ДАНС може да се намеси. Симеонов посочи, че регулаторите са на ход, дотолкова доколкото трябва да издадат одобрение, но ако нямат основание, не могат да не одобрят сделката.
Не може да се очаква държавата да се меси в такива частни сделки, по-скоро интересен е въпросът защо държавата няма никакви дялове в тези дружества и не може да влияе върху едни такива сделки, коментира Валери Симеонов.
  ------------------

За сделката за продажбата на ЧЕЗ на пазарджишката фирма „Инерком“ се знаеше от два месеца, но нито КЗК излезе с предварително становище, нито ДАНС е направила проучване. Това заяви енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пред Нова тв.

„Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв. Ако бях сериозен банкер, никога не бих дал кредит на такава фирма. „Инерком” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два соларни парка у нас. Тогава „Инерком” се е опитвала да вземе банков кредит, но не е успяла, и тогава се е обърнала към международни инвеститори, като един от тях е този чешки магнат. Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки при присъединяване на два соларни парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят?”, попита Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Чешка връзка
Най-явната връзка на семейство Върбакови с по-едър капитал, който би могъл да финансира сделката за активите на CEZ, е тази с чешкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия, посочват от в. Капитал.
Взаимоотношенията им започват още през 2012 г., като реално "Хаджийски ливади" е изградено с негова помощ и финансиране (малко над 22 млн. евро). Моделът се повтаря практически огледално и при четирите компании - "Диана хънт", "Улер 2009", "Евро бетон" и "Еко строй инженеринг", като разлика има само в имената на чешките компании и представителите им.
Всички те допреди това практически нямат дейност, като в началото на 2012 г. фирми свързани със Земек, придобиват по 76% дял във всяка от тях по номинал за по 3800 лв. Конкретно в "Диана хънт", където делът е купен от чешката Promabyt, като управители влизат самият Земек и двамата му синове Александър и Зденек-младши. Веднага след сделката три фирми, контролирани от Земек (Z group, Zelezarny Vesely и HESCO), отпускат заеми на българските компании, срещу които са вписани като заложени кредитори. И четирите договора са огледални, като българските дружества получават по 5.65 млн. евро за изграждане на фотоволтаична централа с 5MW мощност.
Няколко месеца по-късно, през август 2012 г., и четирите заема са рефинансирани от словашката Postova banka. "Диана хънт", "Улер 2009", "Евро бетон" и "Еко строй инженеринг" получават всяко по 7.5 млн. евро заем. След това компаниите на Земек са отписани като заложени кредитори, но той остава мажоритарен собственик. Това се променя чак в средата на 2015 г., когато дяловете от по 76% са върнати на "Солар грийн енерджи". Любопитно е, че според публикуваните в Търговския регистър договори това става отново по номинал - за по 3800 лв., въпреки че вече дружествата имат изградени централи. След излизането на Земек заемите са рефинансирани в ОББ, която и досега е основен кредитор на дружествата под шапката на "Солар грийн енерджи".
Консолидираните активи на компанията с четирите централи са близо 74 млн. лв. Приходите за 2016 г. са 11 млн. лв., а печалбата - 1.8 млн. лв. Активите на самото "Инерком" са 17.5 млн. лв., като за 2016 г. отчита 7.7 млн. лв. приходи и 3.2 млн. лв. печалба.

Втората поява на чешкия партньор

Името Земек отново се появява около "Инерком" през миналото лято. За кратко контролиран от него фонд придоби 50% от "Инерком груп" и бяха назначени негови представители, което наподобява предишните операции и говори за евентуален нов съвместен проект. Няколко месеца по-късно обаче дяловете са върнати обратно на семейство Върбакови, а покупката на активите на ЧЕЗ става през друга компанията от групата - "Инерком България".

Интересно е, че паралелно с развръзката около семейство Върбакови в София около семейство Земек в Чехия има друго развитие. След дългогодишна съдебна сага двамата синове на магната са осъдени на по 6 години и 9 месеца затвор. Присъдите са свързани с техни инвестиции във фотоволтаични паркове в Чехия. Делото, което е широко отразявано в местни медии, е по обвинения, че през 2010 г. две техни централи са незаконно присъединени към местната енергийна система и са сключени договори да се изкупува по-скъп ток за това, като за това обвиняем е бил и бивш шеф на чешкия енергиен регулатор. В деня преди сделката за CEZ има публикувано интервю със Земек, в което той заявява, че двамата му синове са невинни и ще продължи да се бори за правосъдие пред Върховния съд, а ако трябва, и в европейски съдилища.

Дори вече Земек да няма нещо общо с "Инерком" обаче, в България трудно може някой да повярва, че бизнес с оборот от около 50 млн. лв. може да купи бизнес за почти 2 млрд. лв. Затова подозренията са, че зад "Инерком" стои друг скрит интерес. Напоследък най-често споменаваното име е Христо Ковачки, но доказателства в тази посока липсват.

------------------

Верният ход беше ЧЕЗ да се изкупи от държавата. Не разбирам какво спечелихме, като махнахме държавата от БГА „Балкан“ например, примерите са десетки. Държавата трябва да се върне обратно в енергетиката и на много още места. Ние видяхме как за 30 години държавата беше ограбена. Има стратегически отрасли, където държавата трябва да се върне – като енергетиката, като инфраструктурата. Разбира се, че не говорим за държавна собственост като преди 10 ноември. Това заяви зам.-шефът на депутатите от БСП Антон Кутев в предаването „Тази събота“ на Би Ти Ви.

-------------------

„Тази сделка не буди доверие в потребителите. Съмнението остава. Защо българската държава не проявява интерес. Тя трябва да защити своя интерес и този на 3 милиона потребители на ЧЕЗ. Въпросът е кой стои зад тази сделка“. Така бившият президент Георги Първанов коментира продажбата на ЧЕЗ пред Нова тв. Според него не са лишени от смисъл призивите държавата да влезе в такъв стратегически сектор като енергетиката и да изкупи дела на ЧЕЗ. Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, според Първанов, засилилa съмненията, че тя е „просто един бушон“.

------------------------

Продажбата на ЧЕЗ не е просто сделка при която частен инвеститор продава бизнеса си на друг частен инвеститор. Тук става въпрос за част от енергийната система на България, за най - голямото електроразпределително дружество. Затова има и други фактори, които влияят, и службите трябва да внимават. Това заяви пред Радио Пловдив народният представител от БСП Георги Търновалийски. 

Голям въпрос, според пловдивския депутат, е коя банка ще застане зад тази сделка, при положение, че пазарджишката компания "Инерком", която се ръководи от Гинка Върбакова, няма печалби. Имаме една жена, която има едно дружество, с 90 хиляди лева оборот за миналата година, с 16 хиляди лева загуби. На база на какво тя ще направи тази огромна инвестиция? С какво тя ще бъде гарантирана, кой ще я гарантира тази инвестиция, попита още Търновалийски.  Една госпожа от Пазарджик, която няма достатъчно активи, няма достатъчно опит, ще застане начело на ЧЕЗ. Не вярвам, че тази Гинка от Пазарджик ще е истинският собственик на ЧЕЗ България, подчерта депутатът.

Борисов разпореди проверка

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България". Това съобщиха от правителствената пресслужба.Премиерът също така е поискал в разследването на всички обстоятелства да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор. Министър-председателят Борисов е разговарял с ръководствата на НАП и КФН, които са го уверили, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка."Припомняме, че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност", се посочва в съобщението.

 


Тагове: ЧЕЗ, продажба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990