EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пръстовият отпечатък в болниците - 500 хил.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пръстовият отпечатък в болниците - 500 хил.лв.

mail10:03 | 02.08.2017прегледи 9557 коментарикоментари 0


Близо половин милион лева струва на държавата внедряването на неуспешната електронната система за идентификация с пръстов отпечатък в болниците в страната. От тях 365 хил. лв. са разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването, а останалите са разходи на Здравната каса. Това каза в Народното събрание по време на парламентарен контрол министърът на здравеопазването. В посочената сума не са включени разходите на болниците, които бяха задължени да заплатят за техниката, свързана със системата, уточни здравният министър.

Правилото за регистрация с пръстов отпечатък в болници беше въведено от министър Петър Москов в предишния кабинет "Борисов", и след дела беше окончателно отменено от Върховния административен съд през пролетта със становището, че разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието "електронна автентификация", което е дописване на закона.

Петров съобщи, че няма заведени искове срещу министерството, заради административния проблем, който се създаде с неуспешната система, но са се получили писма от директори на болници с въпроса кой ще покрие техните разходи. Болниците бяха длъжни сами да си закупят необходимите машинки и да променят начина си на работа за няколко месеца.

Министърът подчерта, че въпросите са основателни, но отговорът на ведомството е, че то не може да ги покрие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888