EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Професия професионален домоуправител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Професия професионален домоуправител

mail16:20 | 16.03.2011прегледи 1145 коментарикоментари 0


Физически или юридически лица, които не са собственици на имоти в дадена сграда, ще могат да поемат функциите на домоуправители. Предложението на депутата от „Атака” Николай Пехливанов беше одобрено от Народното събрание при първото четене на промените в Закона за етажната собственост. Професионалните домоуправители ще извършват по занятие управление на недвижими имоти и ще бъдат вписани в регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвиждат промените. Подобна практика съществува в почти всички европейски държави, които постепенно са преминали от доброволен принцип на управление на етажната собственост, какъвто съществува в България, към професионално управление. Предложението на депутата е професионалните домоуправители да бъдат вписани в публичен регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от който всеки да може да черпи информация за физическите лица и фирми, които имат право да извършват тази дейност. Наличието на регистър ще бъде и гаранция за собствениците, които решат да наемат такива лица, посочи Пехливанов. Впоследствие регионалното министерство ще определи минималните критерии за заемането на подобна длъжност.
Друго предложение, одобрено на първо четене, е за въвеждането на функцията на временен управител за новопостроените сгради. Целта е да се преодолее административния вакуум в управлението им, който възниква от тяхното въвеждане в експлоатация до избора на управител от общото събрание.
Сдруженията на етажната собственост ще се създават само за участие в ползването на европейските фондове за саниране, одобриха още народните представители. Те няма да могат да се „ползват” от комуналните дружества, които да се обръщат към тях за плащане на общи и непокрити сметки за вода, парно и други услуги. Това е изключително важно, тъй като спъва ефективното създаване на сдружения, коментира Николай Пехливанов.
„Въпросът за ефективното управление на етажната собственост е изключително важен, тъй като само за тази година се предвиждат около 70 млн. лв. за саниране на сградния фонд. Същевременно имаме не повече от 10 сдружения на етажната собственост в цялата страна, което е предпоставка тази дейност да се провали”, апелира Пехливанов. „Чрез измененията в закона търсим именно вариант да премахнем пречките пред ефективното му приложение”, допълни той.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg