EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проф. Дуранкев: Сакциите удрят икономиката на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проф. Дуранкев: Сакциите удрят икономиката на ЕС

mail11:25 | 24.03.2022прегледи 893 коментарикоментари 0


"Проблемът не е само до природния газ от Русия, но ако се наложат санкции по линия на пшеницата, царевицата, олиото, както и на руди и благородни газове, икономиката на Европа ще се срине. Най-засегната ще е Германия". Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му трябва да бъде даден отговор как ще се плаща, след като Русия е изключена от SWIFT:

"Ако не се плаща, тогава Москва има ли правото да врътне кранчето и на газа, и на петрола, и на всичко останало".  Проф. Дуранкев изтъкна, че България не е най-зависимата от руския газ страна в Европа:

"Не може да има някакво мислене, което да каже, че ще наложим пълни санкции на Русия и ние ще се отървем без последици. Това в икономиката се нарича "бумерангов ефект". Това е големият проблем. Колкото и да налагаме санкции, малко сме лицемери - ще наложим тежки санкции, само и само нещо да не се случи с нас".

Според него единственият печеливш могат да бъдат няколко развити сектора на САЩ:

"Добивните сектори, военно-промишленият комплекс и финансовият сектор на САЩ, боравещ с петродоларите в света. Германия рискува много светлото си социално-икономическо бъдеще, ако наложи пълни санкции на Русия. Не ми се коментира какво ще стане, ако Русия наложи пълни санкции на Германия и на ЕС, ще се върнем около 1939 г. в България и то с много тежки последици".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046