EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проучване: Витоша, предпочитана през лятото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Витоша, предпочитана през лятото

mail06:17 | 03.09.2015прегледи 1335 коментарикоментари 0


Според социологическо проучване 81% от респондентите асоциират Витоша главно с природата, следват отдихът и туризмът със 76,5% (възможен е повече от един отговор), далеч по-назад остава спортът (19%) и хижите и базите за настаняване със 17%.

Проучването е направено във връзка с актуализацията на плана за управление на Природен парк „Витоша“, която се подготвя в момента.

Препоръките и очакванията на туристите са свързани най-вече с осигуряването на обществен транспорт до планината. Категорично доминира идеята Витоша да е място за отдих на живеещите в прилежащите селища като максимално се съхранява природата и се увеличат грижите за нея. Визията Витоша да се превърне единствено в спортен и туристически център има малко поддръжници (17%), показва проучването, извършено в общините София, Перник, Самоков и Радомир.

82% от всички интервюирани предпочитат да посещават парка през лятото. Следват есента (48,5%) и пролетта (47,6%); зимата се предпочита от 37,6%. Дори през зимните месеци посещенията в планината са основно с цел разходки, походи и еднодневен отдих сред природата.

Над половината посетители днес се придвижват до планината с лични автомобили. Този избор се обяснява от 44,4% с липсата на удобен масов градски транспорт. Такъв ползват почти два пъти по-малко посетители на парка (25.5%).

Според 90% от интервюираните оптимизацията на сега съществуващите линии на масовия градски транспорт е напълно подходящо или до известна степен подходящо решение на проблема с достъпа до планината.

Респондентите подкрепят най-вече възстановяването на съществуващите писти и спортни съоръжения, тяхното модернизиране и поддържане. Според тях, създаденото досега е достатъчно, за да задоволи потребностите, се казва още в изследването, публикувано на сайта за актуализация на плана за управление на Витоша.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg