EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Проучване: В ЕС самота, несигурност, недоверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: В ЕС самота, несигурност, недоверие

mail16:09 | 11.05.2020прегледи 421 коментарикоментари 0


Много европейци признават за високи нива на самота, съчетани с ниски нива на оптимизъм за бъдещето си. Като цяло хората показват известно намаляване на благосъстоянието си. Това са първите резултати от онлайн проучването на Eurofound „Живот, работа и COVID-19“.

Хората от целия ЕС също съобщават за много ниски нива на доверие в ЕС и в техните национални правителства. Констатациите от проучването също потвърждават нарастващото чувство на несигурност по отношение на работата с драстично намаляване на работното време. Проучването рисува европейците от 27-те държави-членки, като хора, които виждат, че икономическото им състояние се влошава и са силно загрижени за своето финансово бъдеще.

Кризата, причинена от пандемията, оказа силно влияние върху оптимизма по отношение на бъдещето. През април 2020 г. по-малко от половината (46%) от анкетираните в ЕС бяха оптимистично настроени към собственото си бъдеще в сравнение с почти две трети (64%), от европейско проучване за качеството на живот, направено през 2016 г. Респонденти от най-силно засегнатите страни в ЕС (Франция, Италия, Белгия, Испания) са най-големи песимисти за бъдещето си и под средното за ЕС.

Не добри са данните за психичното здраве и самотата на европейците по време на пандемията. Като цяло самотата е най-често срещана сред респондентите във Франция (22%) и най-рядко във Финландия (9%). Това поразително се различава от обичайните констатации в други проучвания: през 2016 г. общата самота на EQLS беше едва 6%, намалявайки до 4% за под 35 години.

Нивата на доверие също претърпяха промени, като най-високите нива се отчитат към здравните системи. Дори страни, които са най-силно засегнати от пандемията като Белгия, Италия, Испания и Франция, отчитат доверие в здравните системи над средното за ЕС и са доста по-напред от доверието в техните правителства, медии и ЕС. От друга страна, хората в ЕС съобщават за много ниски нива на доверие в ЕС след COVID-19, особено в няколко традиционно про-европейски държави като Франция, Италия и Испания, повдигайки основни въпроси относно възприеманите действия на ЕС по време на кризата.
Почти 40% от анкетираните отчитат, че финансовото им състояние като по-лошо, отколкото преди пандемията. Близо половината сочат, че техните домакинства не могат да се сближават и над половината от всички респонденти в ЕС съобщават, че не могат да поддържат стандарта си на живот без доход. Страховете на хората за тяхното финансово бъдеще варират значително в отделните държави-членки, като най-ниските нива на тревожност се отчитат в Дания (10%) и най-високи в България (62%).
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg