EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Прототип на дигитално евро + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прототип на дигитално евро + видео

mail08:01 | 22.11.2021прегледи 1314 коментарикоментари 0


Европейската централна банка ще пусне през 2023 година прототип на цифрово евро след двугодишна проучвателна фаза. През юли финансовата институция обяви началото на работната фаза по въвеждането на дигиталното евро в срок до пет години, за да може да предложи "най-сигурната форма на валута" - тази на централна банка.
Проучвателният етап на проекта стартира през октомври, като ЕЦБ включи 30 професионалисти, които да предоставят експертната си оценка от гледна точка на разплащателната индустрия. Тази фаза ще продължи две години, след което ще бъдат тествани технологичните решения.

Как би изглеждало?

Експерти от ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната определиха редица основни изисквания към цифровото евро, като например лесна достъпност, надеждност, сигурност, ефективност, неприкосновеност на личния живот и спазване на закона. Те ще ни помогнат да определим как би могло да изглежда то.

Цифровото евро би било разработено така, че да е съвместимо с частни платежни инструменти, улеснявайки предоставянето на общоевропейски решения и допълнителни услуги на потребителите.

Цифровото евро може да се използва за преводи или плащане на покупки в интернет чрез приложение на смартфона или с помощта на платежни карти, подобни на дебитните.

Нов хоризонт за общоевропейските плащания

В плащанията настъпват фундаментални промени и в този процес централните банки трябва да изпълняват ключова роля.

Европейските плащания трябва да се опират на конкурентен и иновативен пазар, способен да посрещне търсенето на потребителите, запазвайки същевременно суверенитета на Европа. В този контекст ние създадохме задълбочена стратегия за плащанията за цифровата епоха.

Цифрово евро за цифровата епоха

„Цифровото евро е цифров символ на прогреса и интеграцията в Европа,” заяви членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета при представянето на доклада за цифровото евро.

От въвеждането на еврото насам ЕЦБ носи отговорността за запазването на доверието на гражданите в нашата валута. Наред с парите в брой цифровото евро би било достъпно за всички и би предоставяло по-голям избор на начини на плащане.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg