EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Против предоговаряне на цени за пренос на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Против предоговаряне на цени за пренос на ток

mail10:45 | 21.01.2014прегледи 690 коментарикоментари 0


Членовете на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската камара на химическата промишленост не са съгласни да бъдат променяни съществуващите двустранни договори за доставка на електроенергия, съобщиха от организациите.
От БФИЕК коментираха за БТА, че през миналата седмица държавните централи АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които са под шапката на БЕХ, са поискали от търговците на ток и от директни клиенти, с които имат двустранни договори, намалението на такса пренос да бъде разделено поравно. Намалението на таксата е 5,56 лв/мвтч от 30 декември 2013г. като основните доставчици на електроенергия за свободния пазар искат половината от това намаление да бъде прехвърлено като ръст на цената на електроенергияга по действащите договори с бизнеса, обясниха от
БФИЕК. Годишните договори на държавните централи с бизнеса изтичат в края на юни 2014 г., но двете дружества настоявали корекциите да бъдат направени от 1 февруари.
В договорите има клаузи за едномесечно прекратяване при спиране на доставките и с това двете централи могат да наложат искането върху своите клиенти, смятат от БФИЕК. От преразглеждане на договорите могат да бъдат засегнати, освен членовете на БФИЕК, БАМИ и БКХП, които са големи консуматори на електроенергия, също и още 3 000 малки и средни предприятия, обявяват в свое отворено писмо трите организации. Подкрепяме  тезата, че не трябва да има промени без предварителен анализ на очакваното въздействие и против пазарната логика, заявяват от бизнеса. Според браншовите организации редица търговци на енергия ще изпаднат във финансово затруднение и ще добавят още риск в енергийната система. Финансовият ефект от подобно преразглеждане на ценовите условия ще е около 3 млн. лева повече приходи за централите общо за 5 месеца, но за предприятията - техни клиенти, означава повишаване цената на електроенергията с между 2 до 5 процента, посочват от БФИЕК, БАМИ и БКХП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg