EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Протести срещу проучване на златно находище в Чепеларе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протести срещу проучване на златно находище в Чепеларе

mail09:05 | 30.11.2009прегледи 1441 коментарикоментари 1


Да се прекрати издаденото през 2008 от МОСВ разрешително за геоложко проучване на златно находище в зона "Югово" на територията на общините Лъки и Чепеларе. За това настояват Обществен съвет в Чепеларе, жители на Чепеларе, Лъки, Павелско, подкрепени от кметовете на тези селища. Според представители на Обществения съвет един бъдещ рудник за добив на злато може да замърси природата в района, в който са курортите "Пампорово" и "Наречен", феноменът "Чудните мостове" и "българският Йерусалим"- "Кръстова гора".
Жители от общините Чепеларе и Лъки се противопоставят на разрешителното за геоложки проучвания, дадено през август 2008 на "Болкан минерал енд майнинг" - дъщерна фирма на канадската компания "Дънди прешъс металс". От Обществения съвет настояват за отмяна на разрешителното и за прекратяване на по-нататъшни процедури за издаване на търговско откритие и концесиониране на добив и преработка на медно-златни руди. Проучваният от фирмата район е силно окарстен, т.е. мраморите, от които е съставен, са прорязани от безброй пещери, пропасти, пукнатини и цели подземни системи-лабиринти, обясняват експерти от Обществения съвет. В
апела се предупреждава, че при бъдещ добив на медно-златни руди в този карстов район ще се изливат цианиди, "което ще доведе до тотално отравяне на водите, почвата, а следователно и на хората в една непредсказуема по размерите си територия". Това ще се случи първоначално в селищата Лъки, Павелско, "Нареченски бани", Хвойна, Малево, Дряново и Старо село, защото влизат в проучвания район и са разположени в най-ниските му части, се посочва в обръщението на Обществения съвет.
Ако компанията "Дънди прешъс металс" добие концесия за добив и преработка на медно-златни руди в споменатия район, ще бъдат отровени водоизточниците и почвата, ще бъде отровена Чепеларска река, а чрез вливането й в Марица проблемът ще бъде изнесен в Турция и в Гърция, ще се застраши развитието на  туризма, дърводобива, селското стопанство, това ще се отрази крайно негативно върху реномето на ски центровете "Пампорово" и "Чепеларе", ще се ликвидира националният балнеолечебен курорт "Нареченски бани", алармират от Обществения съвет.БТА


 


 
Коментари
 
Димитрова - 30-11-2009 г. 09:37:25

След като съсипаха най-хубавите гори около Крумовград, опасвайки хълма "Ада тепе" с просеки до върха и унищожавайки всичко по пътя си, сега компания "Дънди прешъс металс" ще вилнеят и в Западните Родопи! Не трябва да допускаме да се разсипят и малкото останали хубави кътчета от българската природа!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101