EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протест „Машини за скрап II”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протест „Машини за скрап II”

mail10:00 | 07.03.2012прегледи 536 коментарикоментари 0


Протестното шествие под надслов „Машини за скрап II” ще започне днес в 11.00 ч., от бул. „Ботевградско шосе” и ще премине по бул. „Данаил Николаев”, пл. Сточна гара, бул. „Сливница” до „Околовръстен път”. В шествието ще се включат до 200 тежкотоварни автомобила, поради наложено ограничение от Столична община в края на работния ден вчера за максимално допустимия брой на превозните средства, които могат да вземат участие в протеста. Тази сутрин двете браншови организации, внесоха възражение срещу мярката на общината и декларираха готовността си да се обърнат към съда за защита на конституционно гарантираното право на публично изразяване на несъгласие с политиката на управляващите.
Днешният протест – шествие се организира от Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ) и Българска асоциация по рециклиране (БАР). Двете асоциации представляват общо около 600 големи, малки и средни фирми от рециклиращата промишленост, които са инвестирали през последните 15 години над 1,136 млрд. лева в технологии, машини, изграждане на площадки, закупуване на специализирани автомобили и кранове, обучение на служители. Дейността на фирмите в сектора е нарушена от създадения правен вакуум, между сега действащия закон и законопроекът за управление на отпадъците, който се разглежда на второ четене в Комисията по околна среда и водите (КОСВ) в 41-то Народно събрание от месец юли 2011 г., коментират от този бизнес. Нито едно от съществените предложения на бизнеса не е прието в Доклада на работната група по законопроекта, въпреки декларираните намерения за промени от вносителите от МОСВ. Нещо повече, заради липсата на Общ устройствен план в общини, вече са затворени 452 площадки за събиране на отпадъци от черни и цветни метали. Останалите 1500 фирми нямат информация дали ще продължат да работят или трябва да затворят, поради липсата на потвърждение, че отговарят на изискванията на ЗУО, въпреки, че са внесли изискуемите документи в срок до 15.02.2012 г.
Асоциация на рециклиращата индустрия (АРИ) и Българска асоциация по рециклиране (БАР), организатор на днешния протест, се извиняват за причинените транспортни неудобства на всички столичани и гостите на София.
 

 

 


Тагове: скрап, протест
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158