EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протест пред МС на работодатели и бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протест пред МС на работодатели и бизнес

mail07:12 | 19.10.2021прегледи 642 коментарикоментари 0


Работодателски организации и синдикатите организират от 12.00 ч. днес - 19 октомври, протест пред Министерския съвет с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители. Компенсациите трябва да бъдат в реално време изплатени, има откъде да се вземат парите, не трябва да са фиксирана сума, а да са функция на цената на тока, която всеки ден ескалира. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на съвместна пресконференция в БТА с участието на ръководствата на Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/, както и на КНСБ и на КТ "Подкрепа", които са организатори на предстоящия протест.

В отговор на въпрос Велев съобщи, че организаторите на протеста са поискали среща със служебния премиер Стефан Янев между 12 и 13 часа днес.
Велев изтъкна, че над 600 000 небитови потребители на електроенергия са получили сметки за ток за септември, които са два пъти по-големи спрямо тези от същия месец на миналата година. През октомври цената продължи да "катери" върхове и октомврийските сметки ще бъдат три пъти по-високи или това увеличение през септември ще е умножено още веднъж, допълни той. Велев съобщи, че днес цената на тока е стигнала 445 лева, а за утре - вече е 480 лева. До днес цената беше 362 лева от началото на октомври, а през последните дни е над 400 лева и за октомври средната ще е над 400 лева при 119 лева - прогнозна, допълни Велев.
Свидетели сме на ценови шок, който никога не се е случвал в най-новата история на България, заяви Велев и допълни, че шоковата ситуация е повсеместна - за бизнеса, културата, образованието, социалните дейности, всички, които не са физически лица и ползват електроенергия.
От икономическата и социалната сфера ще се изсмучат като от торнадо за няколко месеца над 2,5-3 млрд. лева, което ще пресуши икономиката, ако не се вземат бързи, незабавни и несимволични мерки, ще се стигне до колапс - спиране на предприятия, фалит на търговци, риск от невъзможност за доставка на електоренергия, предупреди председателят на АИКБ.
Ако в тази апокалиптична картина има нещо хубаво, то е, че тези пари не са изтекли от България по тръбата за газ, коментира Велев и изтъкна, че в българската електроенергетика само 7 процента от енергията се произвежда на базата на природния газ. Основната причина за ескалацията на цените е същият и по-голям ръст на цената на природния газ, но няма ръст в себестойността на енергията, произвеждана от атомната централа, от ВЕЦ, минимален е ръстът от енергията, произвеждана от въглищата, допълни председателят на АИКБ и уточни, че "тези надвзети пари се складират в БЕХ, във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в бюджета".
Затова настояхме за бърза и несимволична компенсация. По наши изчисления тази компенсация може да е 75 процента или три четвърти от надвзетите суми - разликата между цената на борсата "Ден напред" и 119 лева - прогнозната пазарна цена на КЕВР, уточни Велев. Той допълни, че това трябва да се направи незабавно, считано от август и дори от юли. Сумите за юли, август и септември вече са известни и могат да бъдат платени в рамките на две седмици, ползвайки за целта НАП, обясни Велев.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че към настоящия момент има добри обещания, че държавата ще влезе във функция и ще направи необходимото, за да може бизнесът и домакинствата да усетят подкрепа. За да ускорим това действие на държавата, решихме, че независимо от тези обещания ще проведем протеста с надеждата това да усили в общественото пространство гласа на тези 600 000 потребители. Димитров подчерта, че протестът няма политически характер, а цели да се намери бързо решение на проблемите с високите цени на тока. Той съобщи за обмисляни съкращения на стотици работници в големи предприятия.
Пламен Димитров изтъкна, че компенсациите трябва да бъдат достатъчно сериозни като ресурс за изминалия период. Ние смятаме обаче, че занапред, от 1 декември, в предстоящите седмици, и мерките, които могат да се направят през методиката на КЕВР за цените, които определя Доставчикът от последна инстанция, може да се овладее положението, за да може цените на свободния пазар да паднат поне наполовина от сегашните, каза лидерът на КНСБ. По думите му предложението не изисква законодателни действия. Целта е още от 1 декември НЕК и БЕХ, които са ДПИ, да могат да предлагат на всички клиенти на свободния пазар ток на поне половина по-ниска от сегашната цена, която е 480 лева за мегават. Това предложение не изисква финансиране и заедно с компенсациите за изминалите месеци може да даде тласък за успокояване на пазара, смята Димитров.
Той изтъкна, че от тези около 600 000 небитови потребители една трета не са предприятия или са такива, които предоставят обществена услуга - например ВиК-дружествата, освен това има училища и болници, които вече имат сериозни затруднения при плащането на задълженията си. По тази причина се настоява тези два типа мерки, комбинирани заедно със съответния ресурс и съответните регулаторни действия, да бъдат предприети следващите една-две седмици, заяви лидерът на КНСБ.
Пламен Димитров изтъкна, че домакинствата вече изпитват трудности заради инфлационните цени на стоките и услугите, като по прогнози на КНСБ се очаква средногодишната инфлация до края на годината да достигне около 5,5-6 процента. В нея ще се съдържат двуцифрени увеличения на основни стоки и услуги, както вече се случва, изтъкна синдикалният лидер и заяви, че това е знак, че групите хора, които са социално уязвими, трябва още тази есен да бъдат подпомогнати и добави, че това е вторият пакет искания на синдикатите. През прага на бедност, който отдавна не е 369 лева, а 460 лева по методиката на Евростат, да бъде отправната точка за системата на социалното подпомагане, в това число и енергийните помощи, като още тази есен трябва да се отделят необходимите ресурси, каза Димитров. Парите ще се вземат според него от преизпълнението на приходите в бюджета.
/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg