EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протест на румънци срещу шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протест на румънци срещу шистов газ

mail14:30 | 01.03.2013прегледи 586 коментарикоментари 0


Около 8000 души протестираха в Барлад, град в източната част на Румъния, срещу технологията за добив на шистов газ фракинг и против разработването на находищата, предаде Франс прес, като се позова на агенция Медиафакс. Протестиращите настояват, че подобно разработване ще е опасно за околната среда. Протестът им идва в момент, в който  американският петролен гигант Шеврон има намерение да започне проучвателните дейности за добив на шистов газ в този район през втората половина на годината.

Протестиращите скандираха: "Шеврон, върви си у дома!". "Протестираме, за да поискаме едно много просто нещо - до нас да се допитат във връзка с толкова важен въпрос, какъвто  е добивът на шистов газ. Ние не можем да приемем да бъдем жертви на Шеврон, който е решен да започне работа тук", заяви един от участниците в демонстрацията.
Добивът на шистов газ чрез хидравлично разбиване или фракинг поражда полемика по целия свят. Правозащитниците твърдят, че този метод ще нанесе непоправими щети на околната  среда и дори, че ще доведе до земетресения. Правителството на Виктор Понта беше наложило мораториум върху този неконвенционален енергиен източник, какъвто е шистовият газ, но мораториумът изтече през декември и Понта неотдавна каза, че този въпрос трябва да бъде разгледан сериозно и положително, преди да се обяви лично той в подкрепа на добива на шистов газ. Шеврон получи съответните разрешения от румънските власти през януари и има намерение да инвестира десетки милиони долари в добива на шистов газ, ако се докаже, че в района има големи залежи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg