EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Протест на 1000 фирми, КЕВР не се огъва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протест на 1000 фирми, КЕВР не се огъва

mail09:28 | 26.06.2015прегледи 1744 коментарикоментари 0


"Във вторник, 30 юни ще се произнесем с решение относно това дали ще се отложи с един месец влизането в сила на новите цени за електроенергията". Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов на пресконференция в сградата на КЕВР.
Като причина Иванов изтъкна, че поправката, приета вчера от Народното събрание, все още не публикувана в Държавен вестник и ако Комисията излезе с решение днес, то ще бъде с нищожно значение от правна гледна точка. „Имахме готовност, след приемането на поправката в Закона за излезем с решение за удължаване на ценовия период за цените в сектор „Електроенергетика”, ако беше влязла в сила самата поправка и ако беше публикувана в Държавен вестни. Но в момента няма правно основание да се произнесем, тъй като правният акт не е действащ към момента и отсъства в правния свят. Във вторник, ако бъде публикувана поправката в Държавен вестник, ще се произнесем”, коментира Иванов.

„Всеки ден отлагане на решението струва пари и подтикване към фалити”, коментира още председателят на КЕВР. „Няма съмнение, че за решаването на всички проблеми един месец е абсолютно недостатъчен, но могат да бъдат предприети спешни действия. „Правителството по никакъв начин не възрази върху ценовия модел, по който се произнася Комисията върху за възможностите за ценово решение на Комисията на базата на съществуващите параметри. Затова то се ангажира да намери чрез действие на правителството и на други държавни органи допълнителни резерви, които да ни позволят за предприемем съответните корекции върху цените”, коментира Иванов.
Той отбеляза още: „Максималният срок, в който можем да получим информация, която да ни позволи да открием допълнителни резерви за намаляването на цената на електроенергията, като за бизнеса, така и за домакинствата е не по-късно от 12-15 юли.„Имам информация, че Министерството на енергетиката работи именно в тази посока. Към момента нямаме официална информация, имаме размяна на оперативни документи с Държавната агенцията за финансова инспекция за определени дружества, които са собственици на ВЕИ паркове. Предоставили сме им ги и чакаме от тях доклади, но към момента нямаме нито един. „
„Никой не може да ме отклони от пътя, който съм поел за защита на българската енергетика, българските потребители и националния ни интерес. Никой не може да ме пречупи и постави на колене. На колене заставам само пред героите, дали живота си за България и пред гроба на моите родители”, каза още Иван Иванов. - В разгорещения обществен дебат относно състоянието и бъдещето на българската електро енергетика и мерките, които се предприемат и трябва да бъдат предприети за нейното оздравяване, се появиха изказвания на някои от участниците в този обществен дебат, в които се отправят абсолютно неоснователни обвинения към КЕВР. Ние ще проследим всяко от направените публични изявления и след анализи при необходимост и основание за това, ще отнесем въпроса към оправомощените органи на страната”, уточни още председателят на КЕВР.
 

На въпрос как коментира протеста на фирмите премиерът Борисов от Брюксел не скри учудването си, че работодетелите знаят, че кабинетът прави всичко възможно да изчисти енергийната система от това, което е в повече – харчове, течовете. Той допълни още: "Само вчера сме изпратили с Томислав Дончев над 330 договора за ВЕИ-та, направени по програмите за селските райони, което означава, че те с държавни пари и европейски пари, които са заявили, че са техни, са правили такива паркове. Би могло регулаторът със стара дата да им събере парите, които са получили и съответно дори да наложи най-тежките санкции, но да изчакаме – това е работа на регулатора, не искам да им се меся", коментира Борисов.

По-рано днес, както бяха обещали, повече от хиляда големи компании протестираха срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията с между 13 и 20%. Предприятията спряха производството си за един час преди обед, като така изключиха между 100-150 мегавата мощност от енергийната система на страната, но както отбелязаха от ЕСО такава е стойността на намаленото потребление и по време на традиционните еко часове.

Според БСК в протеста са се включили:

•над 1,100 фирми
•над 160 000 ръководители, работници и служители
•над 50 населени места
 

Четирите работодателски организации, инициатори на акцията  – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ припомнят, че протестите са в подкрепа на реформите в сектор енергетика. Чрез ефективния протест бизнесът изразява подкрепата си управляващите да работят в тази посока, отбелязват те.

Предприятията нямат основание да протестират, тъй като увеличаването на цената на тока е неизбежно. Това каза за Радио „Фокус“ инж. Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ . По думите му е притеснително, че бизнесът се опитва да упражнява натиск върху КЕВР за корекции, които са необходими.
„Решението не е в заплахи, стачки и протести, каквито ние в подобна ситуация не правим. Трябва да има конструктивен и професионален дебат, на който да се намери доброто и адекватното решение“, коментира инж. Митев. Той допълни, че единственият интерес е как да се оздрави енергийната система, защото тя винаги е давала сериозен продукт на България, а не как да бъдат решени нечии частни или корпоративни интереси.
„Нас това не ни вълнува. Вълнува ни бъдещето на енергетиката. Мисля, че нашата енергетика има бъдеще и всички трябва да проявим разум. През този месец могат да бъдат приети важни решения“, изтъкна инж. Митев.
Той каза още, че проверките за направените разходи и инвестиции във ВЕИ-сектора са много закъснели. Според него другата мярка от страна на правителството – нов праг за получаване на облекчения за фирмите – ще засегне най-вече едрия бизнес. По думите на инж. Митев отлагането на промените ще увеличи дефицита в НЕК.


 Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, съобщи за БНР, че планираното за 11 ч. изключване на тока във фирмите на протестиращите срещу поскъпването на тока работодатели, не е регистрирано рязко намаление на потреблението на електричество в страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903