EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протест в София срещу приватизацията на "Булгартабак"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протест в София срещу приватизацията на "Булгартабак"

mail13:20 | 02.09.2011прегледи 1530 коментарикоментари 0


Стотици работници от дружеството на "Булгартабак" и техните деца излязоха на протест в центъра на столицата срещу приватизацията на "Булгартабак", предаде репортер на БГНЕС. С лозунги и плакати протестиращите преминаха през центъра на София, за да стигнат до сградата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Те настояват за отхвърляне на решението за продажбата на тютюневия холдинг на кандидат "БТ Инвест" и за отстраняване на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.
В своята протестна декларация до премиера Бойко Борисов и до Надзорния съвет на агенцията работниците заявяват, че са огорчени от решението на изпълнителния директор на агенцията и неговия екип приватизационната процедура за "Булгартабак – Холдинг" АД да приключи с продажба в полза на единствения допуснат купувач.
Те са възмутени от арогантно проведената процедура и бруталното отстраняване на стратегическите инвеститори чрез невъзможни за тях критерии. Работниците в дружеството са притеснени за бъдещето на тютюневата промишленост в страната и за сигурността и благополучието на работещите в нея и техните семейства, както и за бъдещето на хилядите тютюнопроизводители.
Общо над 500 работещи в "Булгартабак" протестираха пред сградата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. След като повече от половин час те обясняваха публично защо не искат да се приватизира тютюневия холдинг по този начин, при тях дойде лично директорът на агенцията Емил Караниколов, който обясни, че само Министерски съвет може да реши дали той ще напусне поста си или не. Той покани представители на протестиращите на среща за изясняване на позицията, но след кратки консултации ръководствата на двата синдиката взеха решение да не разговарят с него. Те настояват да се срещнат с членовете на Надзорния съвет на агенцията, които в крайна сметка ще вземат окончателното решение за приватизацията на холдинга.
Още днес „Булгартабак” може да се смята за продаден. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде репортер на радио „Фокус”-Пловдив. Тръгвайки към Пловдив днес, министърът е оставил да се договарят параметрите по критични въпроси и клаузи от договора за приватизация. Те обаче не касаят цената, а тютюна, социалните ангажименти, неустойки и други, уточни Трайков. Той не можа да конкретизира тези параметри, тъй като това е ангажимент на Изпълнителния съвет и Надзора да ги уточнят. От гледна точка на ситуацията и наличието само на един участник може да се направи изводът, че предложението е съвсем прилично, каза министърът. По думите му всичко останало, което се чува в общественото пространство, са „фантасмагории”. „От този кеш, който е в баланса на фирмата от 30 юни, изтеглените 50 млн. лева и останалите, които са за плащане на акцизи, към момента на сделката в „Булгартабак” вероятно ще има съвсем малко свободни средства. При това положение и при наличието само на един участник и зададена от него цена е добре предприятието да намери своя нов собственик и да се развива в бъдеще”, каза Трайчо Трайков. Очаква се днес да бъде подписан договорът с новия приватизатор на „Булгартабак”. Трайков каза, че при този формат на сделката няма как да е ясно кой стои зад купувача. Затова е важно и той самият е обърнал внимание на това - да се договорят параметрите така, че да няма значение кой кандидат стои зад сделката. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg