EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промяна на телефонен оператор - за един ден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промяна на телефонен оператор - за един ден

mail10:45 | 24.05.2011прегледи 699 коментарикоментари 0


До 25 май тази година в националното законодателство трябва да бъдат пренесени новите правила на ЕС в областта на далекосъобщенията, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България. Ако тези права не бъдат предоставени на практика, ще последват санкции спрямо държавите членки на съюза и далекосъобщителните оператори. Новите правила дават по-големи правомощия на националните регулатори, а целта им е да защитят интересите на потребителите и да осигурят по-голяма конкурентоспособност на пазара.
Промяната на стационарния или мобилния телефонен оператор ще става в рамките на един работен ден и то с възможност за запазване на номера - това задължение влиза във всички европейски страни от сряда с новите по-ясни правила в сферата на далекосъобщенията. Независимо дали става дума за телефонна връзка или интернет, максималната продължителност на договора може да е 24 месеца, а операторите трябва задължително да предложат и възможност за два пъти по-кратък договор - за една година. Освен това в документа трябва да бъде разписано точно и ясно качеството на предлаганата услуга и да има заложени компенсации за клиентите, ако условията не са изпълнени.
Новите договори ще защитават и по-добре личната информация на потребителите и правото им на неприкосновеност на личния живот и безопасността в онлайн пространството, по-добра защита от т.нар. спам, както и по-добро информиране и изисквания за даване на съгласие за съхраняването или достъпа до информация в устройства на потребителите - например използването на cookies (или т.нар. „бисквитки"), които не са свързани с услугата, до която се осъществява достъп.
Ако тези права не бъдат предоставени на практика, ще последват санкции спрямо държавите членки на съюза и далекосъобщителните оператори.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg