EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промишлеността на ЕС зависима от газ и ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промишлеността на ЕС зависима от газ и ток

mail11:25 | 15.05.2023прегледи 514 коментарикоментари 0


Промишлеността е формирала 25,6 на сто от крайното потребление на енергия в страните от ЕС през 2021 г., което я прави третият по големина енергиен потребител, след транспортния сектор и домакинствата. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

От тях става ясно, че промишленият сектор е бил силно зависим от изкопаемите горива за покриване на енергийните си нужди.

Природният газ, петролът и петролните продукти, твърдите изкопаеми горива и отпадъците, които не могат да бъдат рециклирани, са осигурявали 50,9 на сто от крайното потребление на енергия в промишлеността в ЕС през 2021 г. Тази зависимост е още по-видима, тъй като над 50 на сто от топлинната енергия, произведена в Евросъюза, е генерирана чрез изгарянето на изкопаеми горива.

Електричеството (33,2 на сто) и природният газ (32,7 на сто) са формирали две три от крайното потребление на енергия в промишления сектор на ЕС през 2021 г., сочат още данните на Евростат. 

Делът на останалите енергийни източници е бил много по-малък, като на петрола и петролните продукти (без биогоривата) се пада 9,8 на сто от потреблението на енергия в Евросъюза през разглеждания период, а на твърдите изкопаеми горива - 6,4 на сто.

Кои промишлени сектори са били най-големите и най-малките потребители на енергия?

През 2021 г. промишлените сектори в ЕС, които са потребявали най-много енергия, са - "Химическа и нефтохимическа промишленост" (2159 петаджаула) или 21,5 на сто от общото промишлено енергийно потребление, "Производство на неметални и минерални продукти" (1420 петаджаула - 14,1 на сто), "Целулозно-хартиена промишленост" (1361 петаджаула - 13,6 на сто) и "Храни, напитки и тютюневи изделия" (1168 петаджаула - 11,6 на сто).

Най-ниско крайно потребление на енергия е отчетено в сектора "Текстилна и кожарска промишленост" (129 петаджаула - 1,3 на сто). 

Химическата и нефтохимическата промишленост, които са най-големият краен индустриален потребител на енергия в ЕС, са били силно зависими от природния газ през 2021 г. Той е бил най-важният енергиен продукт при производството на химикали и химически продукти и е формирал 35 на сто от крайното потребление на енергия при тези промишлени дейности. Делът му е още по-голям при производството на основни фармацевтични продукти и препарати (48 на сто).

Тези данни се отнасят за период преди страните от ЕС да предприемат общи и координирани мерки за намаляване на потреблението на природен газ на фона на силно ограничените руски доставки след началото на военната агресия на Москва в Украйна.

През август 2022 г. държавите от Евросъюза постигнаха споразумение за ограничаване на потреблението на синьо гориво с 15 на сто, припомня Евростат. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg