EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Променят отново ЗУО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Променят отново ЗУО

mail14:40 | 17.07.2014прегледи 12815 коментарикоментари 0


С десет гласа "За" и осем "Въздържали се" депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите подкрепиха на първо четене промени в Закона за управление на отпадъците /ЗУО/. Част от законодателните промени е удължаване на срока за платено предаване на метални отпадъци от физическите лица. От началото на тази седмица, съгласно действащия ЗУО, е забранено физическите лица да предават метални отпадъци срещу заплащане. Според закона и сроковете му, това трябваше да става на общински площадки - безвъзмездно. Конституционният съд обаче се произнесе срещу безвъзмездното предаване на скрап. От бизнеса пък блокираха някои гранични пунктове, поставяйки исканията си за удължаване на срока.
Към момента се предвижда, в съгласие с искането на бизнеса със скрап, срокът да се удължи до края на 2015 г. До този срок общините трябва да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на металните отпадъци от бита. Депутатът Ивелина Василева каза, че на второ четене законопроектът за изменение и допълнение на ЗУО ще бъде подкрепен от ГЕРБ, само ако срокът за удължаване бъде скъсен до шест месеца.  Народният представител от ДПС Джевдет Чакъров обяви, че ще предложи в рамките на удължения срок да няма санкция от 15 на сто за общините за депониране на отпадъци. По думите му има необходимост от нов ЗУО, тъй като философията на настоящия не е най-адекватната и системите за управление на отпадъците не функционират добре.
В рамките на заседанието на комисията от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ заявиха категорично, че подкрепят удължаването на срока. Повечето общини не са изградили площадките за безвъзмездно предаване, някои в момента работят, но етапът на завършване не е достигнат, коментира юристът от НСОРБ Десислава Стойкова. По думите й ангажиментът за изграждане на площадките не е осигурен ресурсно, което е попречило на общините да влязат в срок. На заседанието стана известно, че Столична община е готова и има сключени договори за организирането на площадки за безвъзмездно предаване на метални отпадъци, но препоръчва удължаване на срока, тъй като в останалата част на страната няма готовност. Промените в закона предвиждат още намаляване на банковите гаранции за площадките за черни и цветни метали от 25 хиляди на 15 хиляди плюс 5 хиляди лева за всяка площадка. Предлага се още към банковите гаранции да бъдат включени и фирмите за отпадъци от опаковки.
Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев изрази позицията на МОСВ за подкрепа на законопроекта и отбеляза, че на вчерашните консултации между бизнеса, МОСВ и парламентарно представените групи, лидерът на ГЕРБ е бил  съгласен с удължаване на спорния срок до края на 2015 г. По думите му екоминистерството е изпратило до общините писмо с указания за осигуряване на площадките още през септември м.г.БТА

 

 


Тагове: промени, ЗУО
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159