EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Променят ли САЩ отношението към "Хуавей"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Променят ли САЩ отношението към "Хуавей"?

mail11:40 | 14.10.2019прегледи 707 коментарикоментари 0


Администрацията на президента Доналд Тръмп планира да предостави в скоро време лицензи на малък брой водещи американски компании, чрез които те ще могат да доставят на "Хуавей" някои "нечувствителни стоки", въпреки че китайският технологичен гигант е включен в т.нар. "черен списък" на САЩ, съобщава вестник New York Times, цитиран от БНР.

Компанията Huawei Technologies Co Ltd., която е най-големият световен производител на телекомуникационни устройства, беше поставена в американския "черен списък" през май, когато бяха преустановени търговските преговори между САЩ и Китай. Повод за това решение дадоха твърденията на САЩ, че китайската компания може да шпионира своите клиенти - обвинения, които бяха отречени многократно от "Хуавей".

"Черният списък" забранява "Хуавей" да купува части и компоненти от американските технологични компании без специално одобрение от страна на САЩ, ограничавайки по този начин достъпа на китайската фирма към основни технологии като например Google Mobile Services и към микрочипове на компании като Micron.

Американските компании могат да поискат лиценз за конкретни продукти, които да бъдат освободени от забраната, като към август Департаментът за търговия на САЩ е получил над 130 заявления от компании за лицензи за продажба на американски продукти на "Хуавей".

Агенция Ройтерс напомня, че правителствените служители призоваха американските компании да кандидатстват за подобни лицензи, следвайки обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп за известно облекчение, след като той заяви преди време, че ще бъде разрешен износът за "Хуавей" на "нечувствителни артикули", които биха могли да бъдат лесно заменени от чуждестранни конкуренти.

През миналата седмица администрацията на Тръмп е дала зелена светлина да започне одобряването на такива  лицензи за няколко американски компании, целящо заобикаляне на наложените през май ограничения, съобщава New York Times, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

През Ройтерс обаче говорител на Департамента за търговия на САЩ заяви, че поне до сряда следобед не е имало официално указание по този въпрос за предоставяне на лицензи. На този етап и от "Хуавей" не коментираха информацията, посочва Ройтерс.

Агенция Блумбърг обаче съобщава, че САЩ, подобно на Китай, са склонни за постигане на "частична търговска сделка", която да включва и валутно споразумение. Валутното споразумение, за което САЩ твърдят, че е било договорено по-рано тази година преди разпадането на търговските преговори през май, може да се окаже част от това, което Белият дом смята, че може да се окаже първа фаза от търговското споразумение с Пекин. Според източници на Блумбърг това ще бъде последвано от повече преговори по основни въпроси като интелектуалната собственост и принудителния трансфер на технологии.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg