EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Променят бюлетината за евровота

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Променят бюлетината за евровота

mail06:35 | 11.04.2014прегледи 1114 коментарикоментари 0


По предложение на ДПС парламентарната правна комисия към парламента прие да се промени бюлетината, с която да гласуваме, съобщи Дарик. Това стана при окончателното разглеждане на измененията в Изборния кодекс, първоначално предложени само от ГЕРБ.

От движението настояват номерата на кандидатите за преференции да бъдат поставени в кръгче, а не в квадрат, както беше предвидено в Изборния кодекс. ДПС се позоваха на сутрешен блок като повод да внесат предложението, което беше прието, благодарение на депутатите от движението и ГЕРБ.

Номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче. По този начин те ще се различават от квадратчето, предвидено за номерата на партиите и коалициите. Председателят на правната комисия Четин Казак обясни, че по този начин всички избиратели ще бъдат предпазени от възможността да се объркат.

„Това предложение е продиктувано от притесненията, които бяха изказани, включително в публичното пространство от независими експерти. Ще ви посоча например изказване в сутрешния блок на една телевизия на проф. Михаил Константинов, че има опасност от объркване на избиратели, ако геометричната фигура, в която се упражнява вотът за партии и коалиции, от една страна, и преференциалния вот, от друга, са еднакви - т.е. квадратчета и за двете", обясни Казак.

Предложението на ДПС беше внесено между първо и второ четене на измененията в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Те обаче касаят съставът на ЦИК. Без да обяснява дали по принцип подкрепя идеята на движението или не, единствено Цецка Цачева гласува „въздържал се" с мотива, че промяна не е в обхвата на приетите на първо четене текстове. Останалите депутати от ГЕРБ в комисията подкрепиха ДПС. Социалистите не участваха и в гласуването. Правната комисия прие и промените, с които съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 души, а мандатът е в полза на ДПС.

Очаква се утре сутрин промените да влязат за окончателно разглеждане в пленарната зала.

 18 партии, 6 коалиции и 7 инициативни комитета са се регистрирали в ЦИК за изборите за членове на Европейски парламент. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде репортер на Агенция „Фокус” . Списъкът на постъпилите за регистрация партии за изборите за членове на Европейски парламент от Република България на 25 май 2014 г. включва: ПП ГЕРБ, ПП „Синьо единство”, ПП „Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията – БАСТА”, ПП „Българска комунистическа партия”, ПП „Атака”, ПП „Българската левица”, ПП „Движение за права и свободи”, ПП „Национален фронт за спасение на България”, ПП „Глас народен”, ПП „Зелените”, ПП „Съюз на комунистите в България”, ПП „Зелена партия”, ПП „Християндемократическа партия на България”, ПП „Партия на зелените”, ПП „Българска национално-патриотична партия”, ПП „Партия на българските комунисти”, ПП „Национал-демократична партия”, ПП „Българска демократична общност”.
За европейските избори са се регистрирали шест коалиции: Реформаторски блок; България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден”; КОД – Антония Първанова,, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП; Коалиция за България; АБВ – Алтернатива за българско възраждане; Националистически партии на България.
Регистрираните инициативни комитети до момента са ИК – Александър Евгениев Сандев, ИК – Виктор Тенчев Папазов, ИК – Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти, ИК – Александър Райков Алексиев, ИК – Орлин Каменов Калев. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че днес има подадени заявления от още два инициативни комитета, като крайният срок за регистрация е 14 април.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212