EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промените в търговския закон – помогнаха ли на дружествата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промените в търговския закон – помогнаха ли на дружествата?

mail12:30 | 19.01.2011прегледи 1454 коментарикоментари 0


Намаляването на административната тежест върху дружествата е от основно значение за увеличаване на тяхната конкурентоспособност. Последните законодателни промени в България си поставят за цел въвеждането на промени в тази посока, както и хармонизиране на нормативните актове в съответствие със законодателството на ЕС. Влезлите в сила от края на миналата година изменения на Търговския закон предвиждат значителни облекчения за дружествата в редица случаи, като преобразуване, вливане и разделяне, се казва в анализ на адвокатската кантора Волф Тайс.
Опростяване на процедурата по преобразуване на дружества в съответствие със законодателството на ЕС
В съответствие с изискванията на европейското законодателство промените в Търговския закон ще намалят административната тежест върху дружествата в някои случаи на преобразуване, с което се цели увеличаване на тяхната конкурентоспособност. Преразгледани са многобройните задължение за предоставяне на информация и сега дружествата са значително облекчени. Ако всички съдружници или акционери в преобразуващото се и приемащото дружество са дали своето писмено съгласие за осъществяване на преобразуването, отпадат изискванията за следното:
•Предоставяне на счетоводен баланс към последния месец преди датата на договора или плана за преобразуване;
•Доклад на представляващите дружествата относно преобразуването;
•Предоставяне на информация в случай на промени в имуществените права и задължения, възникнали в периода след изготвянето на договора или плана за преобразуване и преди датата на общото събрание.

В случай на вливане, ако приемащото дружество притежава повече от 90 процента от дяловете или акциите с право на глас от капитала на вливащото се дружество, не е необходимо изготвяне на доклад относно преобразуването от представляващите дружествата, проверка на преобразуването или предоставяне на информация относно преобразуването на съдружниците и акционерите. При определени условия дори е възможно вливащото се дружество да не приема самостоятелно решение за преобразуването.
Подобна е регламентацията в случай на разделяне чрез учредяване на нови дружества, ако дяловете или акциите на новоучредените дружества се разпределят между съдружниците и акционерите съответно на правата им в разделящото се дружество. Ако капиталът на разделящо се дружество се притежава само от придобиващите дружества, не е необходимо да се взема решение за преобразуването от общото събрание на разделящото се дружество. Допълнително се предвижда, че материалите във връзка с преобразуването може да се предоставят на разположение на съдружниците и акционерите на интернет сайта на съответното дружество или да им се изпратят по електронна поща. Промени в собствеността на акциите трябва да се вписват в книгата на акционерите в седемдневен срок След последните изменения в Търговския закон лицата, представляващи акционерните дружества, ще трябва да отразяват в книгата на акционерите промени в собствеността на поименните акции, както и залози, учредени върху тях, в седемдневен срок от получаване на изискуемите се по закон документи. При неизпълнение на това задължение може да им бъде наложена глоба в размер от 100 до 500 лева. Освен това лицата, придобили поименни акции, както и заложните кредитори, ще имат задължение да уведомят съответното акционерно дружество за прехвърлянето на собствеността или учредяването на залог върху акциите му в седемдневен срок от извършване на прехвърлителното или заложно джиро. Това задължение обаче няма да възпрепятства бизнеса, тъй като и до сега се правеха подобни уведомления дори и в по-къси срокове, с цел новият собственик или заложен кредитор да може да упражни правата си спрямо съответното акционерно дружество.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161