EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени за потребителските кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени за потребителските кредити

mail14:00 | 07.11.2012прегледи 1016 коментарикоментари 0


Парламентът прие окончателно промените в Закона за потребителския кредит, които въвеждат в българското законодателство изискванията на Директива 2011/90/ЕС.
С измененията се актуализират седем от съществуващите допускания за изчисляване на годишния процент на разходите и се въвеждат нови три. Използваните допускания служат за определяне на някои елементи, включени в общия размер на кредита, но неизвестни или с възможност да бъдат променени в момента на изчисляване на годишния процент на разходите. Така например, когато договорът за потребителски кредит е с неопределен срок, за определянето на годишния процент на разходите се счита, че срокът е едногодишен.
Ако договорът за потребителски кредит не предвижда общ размер на кредита, се приема, че той е 3 000 лв. Депутатите решиха, ако за ограничен период от време или за ограничена сума се предлагат различни лихвени проценти и различни разходи, да се приема, че лихвеният процент и разходите, приложими за целия срок на договора, са тези с най-високите стойности.

Окончателното плащане, направено от потребителя, погасява остатъка от главницата, лихвата и други разходи (ако има такива), като главницата ще се погасява на равни месечни вноски. Ако датата или размерът на вноска за погасяване на главницата, които следва да бъдат платени, не могат да бъдат установени, се смята, че погасяването е извършено на най-ранната дата и в размер на най-ниската сума, предвидени в договора за кредит.
Промените правят сравними условията за потребителски кредити в целия ЕС, защото изчисляването на годишния процент на разходите ще се извършва по един и същи начин на територията на цялата Общност. Това улеснява и кредиторите при техните изчисления, които ще бъдат аналогични във всички държави от ЕС.
Направените промени в Закона за потребителския кредит ще допринесат за повишаване на прозрачността при изчисляването на годишния процент на разходите за потребителски кредити и по-добра защита на потребителите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg