EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в социалните мрежи & "харесванията"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в социалните мрежи & "харесванията"

mail06:20 | 07.10.2014прегледи 974 коментарикоментари 0


През последните години лесното привличане на фенове в социалните мрежи позволи на много уебсайтове – както медийни, така и корпоративни – да отчетат висок ръст на посещенията си и да намерят нови фенове. Наред с добрите практики в тази сфера обаче постепенно се наложиха и редица методи, които дразнят потребителите и често могат да бъдат определени като спам. Всичко това е в процес на промяна с новите правила, които въвежда най-голямата социална мрежа Facebook през последните месеци. Ударът е не срещу възможността да се печелят фенове и да се получават „харесвания“ на постингите, а по-скоро срещу начините, по които това се прави автоматизирано или тайно от потребителя.
„Промяната е от голямо значение, тъй като ще върне фокуса върху това, което винаги е имало значение в интернет – качественото съдържание, креативната визия и високата добавена стойност. През последните години тези елементи бяха избутани на заден план от сайтове, които принуждават феновете да „харесват“ дадено съдържание, преди да са го видели или дори – без последните да предполагат, че натискат бутона „Харесвам“. В резултат определени проекти успяват да изградят аудитория, която не отговаря на техните усилия за създаване на добавена стойност, а интернет като цяло се пълни с множество уебсайтове с безсмислено съдържание, които разчитат единствено на лошите практики за привличане на фенове. Напоследък се стигна до там, че потребителите на практика губят ориентация, от къде могат да достъпват качествено съдържание и авторитетът на цялата глобална мрежа страда“ - обяснява Георги Костов, креативен директор в българската дигитална агенция eDesign.
Какво се променя?
Една от промените е свързана с премахването на практиката „Like-Baiting“ - постинги, които изискват от потребителите да харесат дадено съдържание, без в резултат последните да получават някаква добавена стойност. Този тип постинги рядко са стойностни за читателите, но въпреки това получават много повече „харесвания“ от редица важни и интересни новини. На прицел попадат също и практики като публикуването на подвеждащи линкове, а освен това ще бъде ограничен броят на уеб меметата/мемите (web meme), за сметка на качественото новинарско съдържание. Тепърва се очаква да бъде прекратен и методът „Fan – Gating“, който предполага потребителите да харесат дадено приложение, за да могат да го използват. До сега той най-често се използваше за привличане на „харесвания“ срещу участие в дадена социална игра.
Какво можем да направим?
Промените всъщност не пречат на компаниите да привличат фенове в социалните мрежи, а само да го правят автоматизирано и без да предлагат срещу това истинска стойност на своите потребители.
„През последните години „харесванията“ в социалните мрежи сериозно се обезцениха. От тук нататък акцентът ще бъде върху качественото уеб съдържание, креативните кампании и дизайнерски решения. Това означава, че за да изградят и запазят своите аудитории компаниите ще трябва да забравят досегашните лесни и бързи решения, и да инвестират усилия в предоставянето на реална добавена стойност за своите потребители. А добрата новина е, че по този начин те ще създадат много по-качествена аудитория около своите марки, отколкото с досегашните недобросъвестни практики за привличане на фенове“ - обяснява Георги Костов.


 


Тагове: like, промени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg