EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в рецептите на Кока-кола и Пепси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в рецептите на Кока-кола и Пепси

mail16:50 | 09.03.2012прегледи 1066 коментарикоментари 1


Компаниите Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc промениха рецептите на легендарните напитки заради твърденията, че една от техните съставки може да предизвика рак, съобщава телевизия Си Би Ес Нюз.
Американските учени твърдят, че в състава на напитките Кока-кола, Пепси-кола и Dr Pepper присъства оцветител, съдържащ 4-метилимидазол /4-MI/, който по време на изследвания е причинил онкологични заболявания при опитните мишки.
Според новия закон, приет в щата Калифорния, всички продукти, съдържащи над 29 микрограма от това вещество, трябва да съдържат указание за заплаха от рак. Една бутилка Кока-кола съдържа около 140 микрограма 4-MI. Компаниите Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc предпочетоха да променят рецептата на напитките, обръщайки се към доставчиците на оцветителя с молба да приведат състава на веществото в съответствие с изискванията на новия закон.
За момента газираната напитка, изготвена по новата рецепта, може да се купи само на територията на щата Калифорния, но в бъдеще нововъведението ще се разпространи за цялата страна. Междувременно в останалите държави ще се продават традиционните Кока-кола и Пепси-кола.
Представител на администрацията контролираща храните и лекарствата в САЩ FDA съобщи, че заплахата от рак е преувеличена.  "Потребителите трябва да изпият над 1000 кена кола дневно, за да получат дозата, която по време на изследването е предизвикала рак при гризачите", се казва в изявлението.
Тайната за производството на Кока-кола, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, се пази като очите. Предполага се, че оригиналната рецепта се намира в сейф в град Атланта, щат Джорджия.  Още една вредна съставка за здравето, която се е съдържала в напитката, е премахната още през 1903 г. Става дума за кокаина. /РИА "Новости"/БГНЕС
 


 
Коментари
 
Droga - 09-03-2012 г. 17:36:14

Жалко, че са махнали коката... С нея е била в пъти по добра, сигурен съм.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg