EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промени в ОП "Конкурентоспособност"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ОП "Конкурентоспособност"

mail15:35 | 29.03.2013прегледи 887 коментарикоментари 0


zoom_sssЗаместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Ирена Младенова е новият ръководител на управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност". За по-добро усвояване на средствата през този програмен период предстоят няколко промени в оперативната програма, които ще осигурят по-лесен достъп на фирмите до финансовия ресурс.
На първо място, инструментите на финансовия инженеринг, създадени със средства по инициативата "Джереми", които не могат да се реализират в момента поради сложната инвестиционна обстановка, ще бъдат модифицирани в посока по-голяма гъвкавост. Новият инструмент за съ-инвестиране ще позволява решението за инвестиция да може да се взима за конкретен проект, без да се налага цялата необходима сума за инвестиция във фонд да е предварително осигурена от частния партньор.
Сред активните дългови инструменти по инициативата Джереми, на голям интерес се радва стартиралият в началото на тази година инструмент на обща стойност 380 млн. евро, който позволява отпускане на кредити на половин пазарна лихва за МСП. Към момента по него вече са отпуснати над 30 кредита на стойност повече от 5 млн. евро, като лихвите варират между 3 и 7%.

Предстоят промени и по схемата за енергийна ефективност, която бе обявена в средата на 2012 г. по оперативната програма. Тя бе стартирана като пилотна, с изнасяне на оценката на проектите извън администрацията и партньорство с финансовите институции, което да гарантира осигуряването на необходимото съфинансиране – чест проблем пред много от бенефициентите. Ефективният старт на програмата е едва от началото на тази година. По нея са получени повече от 80 проектни предложения, като интересът се засилва в началото на 2013 г. Наложително е темпото да бъде ускорено допълнително, за да се гарантира пълно усвояване на средствата. В момента МИЕТ активизира работата с всички партньори по проекта – ЕБВР, участващите банки, асистента по проекта и асистента по верификацията, за максимално разясняване на схемата, което ще осигури достъп на повече компании до средствата за енергийна ефективност. От ОП "Конкурентоспособност" за това са отделени 150 млн. евро, а още толкова могат да отпуснат участващите банкови институции за мостово финансиране на проектите.
Разработваният в момента първи вариант на оперативната програма за 2014-2020 г. ще бъде активно комуникиран с бизнеса и всички заинтересовани, преди да бъде изпратен в Брюксел през месец май. Очаква се в новата оперативна програма да бъде по-широко застъпено изнасянето на несвойствени за администрацията дейности извън нея, повече гъвкавост при провеждането на процедурите, ясен фокус и измерими цели. Екипът на МИЕТ ще работи и за максимално улеснени за бизнеса процедури, което ще подобри значително достъпа на компаниите до финансовия ресурс на програмата.
Всички новости по оперативната програма имат за цел максимално усвояване на европейските средства в помощ на бизнеса.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg