EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в лихвите на ЕЦБ & ФЕД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в лихвите на ЕЦБ & ФЕД

mail11:20 | 28.01.2016прегледи 1757 коментарикоментари 0


Европейската централна банка вероятно отново ще понижи своята депозитна лихва през март, показват резултати от последно проучване на агенция Ройтерс сред водещи икономисти. Според проучване на агенция  Ройтерс 59 от запитаните от тях 68 икономисти прогнозират, на следващото заседание през март ЕЦБ ще намали лихвата по депозитите на търговските банки, държани при нея, след като за последно централната банка предприеме подобен ход през последния месец на 2015-а година. На заседанието си през декември банката намали депозитната лихва с 10 базисни пункта до -0,30%. През юни 2014 година ЕЦБ въведе тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната и с това си решение да спомогне за повишение на инфлацията в еврозоната към целевото средносрочно ниво от малко под 2 процентни пункта.

 80% от участвалите в анкетата икономисти са уверени, че ЕЦБ ще предприеме допълнително разхлабване на своята парична и лихвена политика през следващите шест месеца. И докато мнозинството икономисти предполагат, че още през март ще има ново понижение на депозитната лихва, едва около 50% от тях очакват, че на следващото заседание централната банка може да увеличи и размера на настоящата програма за "количествени улеснения" (месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро). На заседанието си в края на 2015-а година ЕЦБ разочарова финансовите пазари, запазвайки без промяна месечния размер от 60 млрд. евро на тази програма, като само удължи с шест месеца нейния срок на действие (до март 2017-а година).

Федералният резерв на САЩ остави лихвите непроменени. На заседанието в сряда стана ясно, че централната банка оставя лихвените проценти без промяна на ниво от 0.25%-0.5%. Фед заяви, че следи отблизо събитията на пазарите, като оценява техните последици върху пазара на труда и нивото на инфлацията в страната.

 


Тагове: ФЕД, ЕЦБ, лихви
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg