EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в изплащане на пенсии от Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в изплащане на пенсии от Чехия

mail12:00 | 05.06.2014прегледи 846 коментарикоментари 0


Националният осигурителен институт /НОИ/ информира, че Чешкото управление за социално осигуряване въвежда промени в процедурата по изплащане по банков път на пенсии от Република Чехия на живеещи у нас лица, съобщават от НОИ. Институцията прекратява изпращането по пощата на формуляр на сертификат "Живот" и променя практиката по изплащане на пенсиите за фиксиран тримесечен предходен период.
За последно тя ще изпрати печатно копие на документа за второто тримесечие на година през юни 2014 г. За всички следващи периоди лицата ще могат да си набавят формуляра от интернет страницата на чешкия осигурителен институт www.cssz.cz.
От следващия период на изплащане на пенсиите времевият интервал за изпращане на заверения сертификат "Живот" ще зависи от получателя на пенсията. Институцията ще приема без ограничения всеки интервал /месечен, двумесечен, тримесечен и т.н./, посочен предварително от лицето като удобен за него. Плащането ще бъде извършвано до 4 седмици от датата на получаване в чешкия осигурителен институт на заверения формуляр.
Според Чешкото управление за социално осигуряване основната цел на промяната е улесняване изплащането на чешките пенсии в България. Нововъдението ще намали вероятността за спиране изплащането на дадена пенсия поради неспазен срок за връщане на заверения сертификат "Живот", а от там и евентуално последващо закъснение при неговото подновяване.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg