EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промени в Закона за собствеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за собствеността

mail18:50 | 25.02.2020прегледи 639 коментарикоментари 0


Парламентът прие на второ четене законопроект за допълнение на Закона за собствеността. С него се предлага давността за придобиване на земеделски земи, собственост на държавни и общински училища, да спре до 31 декември 2022 г., по аналогия с тази на имотите - частна държавна или общинска собственост. Между двете четения, е прието да бъдат включени в обхвата и земеделски земи на други държавни и общински институции в системата на предучилищното и училищното образование.

Председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко Стойков предупреди пред БНР, че собственици на дребни парчета земя губят огромни суми от това, че някой ползва земята им без тяхно съгласие и че има риск дори тези хора да загубят собствеността си:

"Много хора успяха да заграбят по този начин земята на базата на това, че са я използвали дълги години и никой не я е потърсил. Има статистика в държавата, която можеш да провериш - колко хора са придобили от сделки по давност земята. Това е един от големите проблеми".

Според председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов обаче, не са възможни злоупотреби с т. нар "бели петна" земеделска земя, защото те са служебно разпределени на едри арендатори:

"Споразуменията, които се сключват се извършва за срок от една година. Те в едната година с един, другата година са в друг, така че този давностен срок и това придобиване по давност за земеделски земи не съм чувал изобщо".

Костадин Костадинов дори е категоричен, че така чрез "белите петна" се защитават интересите на дребните собственици, които получават рента за земята си.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg