EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в Закона за насърчаване на инвестициите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за насърчаване на инвестициите

mail11:05 | 08.03.2024прегледи 513 коментарикоментари 0


Инвестиционният проект води до нетно увеличение броя на служителите в съответния стопански субект в сравнение със средния им брой през предходните 12 месеца, след приспадане от броя на създадените работни места през този период, изразени в единици труд за година. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Предвижда се всяко работно място да е заето до три години от приключването на инвестицията. Както и то да се запазва в съответния регион за най-малко пет години от датата, на която на длъжността е назначено лице за първи път.

Марките за помощ за насърчаване на инвестициите се прилагат в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) №651 от 2014 година като многосекторна схема за регионална инвестиционна помощ и схема за помощ за обучение, обяснява вносителят Министерският съвет.

С промените се предвижда също най-малко 25 на сто от допустимите разходи за материални и нематериални активи да се финансират чрез собствени ресурси или чрез външно финансиране под форма, която изключва публична подкрепа. Досега изискването беше за 40 процента от приемливите разходи да са собствени.

Депутатите гласуваха в срок от три месеца след влизането в сила на закона правилникът за прилагането му да се приведе в съответствие с него и с Регламента на ЕС, като е посочено, че схемата за регионална инвестиционна помощ и схемата за помощ за обучение са със срок на валидност до 31 декември 2023 г. Схемата за регионална инвестиционна помощ и за помощ за обучение, освободени от задължението за уведомяване, няма да се прилагат до привеждането на правилника в съответствие с Регламента.

Министърът на иновациите и растежа, който е администратор на помощ, ще изготвя обобщена информация за всяка схема и ще я предоставя на Европейската комисия по реда и в сроковете, предвидени в Закона за държавните помощи и Регламент (ЕС) № 651 от 2014.

Като цяло сме силно разочаровани от самия проект, макар че на първо гласуване ще го подкрепим, коментира Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС. Тя обясни, че в него няма реални насърчителни мерки и реформи. Трифонова изрази резерви и към намаляването на 25% на разходите, които се покриват от собствено финансиране, което по думите ѝ крие огромен риск от одобрение и сертифициране на кухи проекти т.е. на фирми, които нямат реална възможност за финансиране. 

Според Вениамин Воденичаров от „Възраждане“ има нужда от облекчаване на изискванията към инвеститорите. От парламентарната му група ще се въздържат при гласуването на законопроекта, защото нямало предпоставки, благоприятстващи привличане на инвестиции към райони в страната.

Наблюдаваме странен проблем – инвестиционният проект води до нетно увеличение броя на служителите в съответния обект, всяко работно място, създадено от инвестицията, се запазва най-малко пет години, отбеляза Румен Гечев от „БСП за България“. Тези, които са писали закона, не са ли чували за роботизация на производството? Ще искаме нови инвестиции, създаване и запазване на работни места, но, ако новата инвестиция е внедряване на нова технология и работниците от 100 трябва да станат на 70, ще им забраним да внедряват нова технология ли, попита той. по неговите думи депутатите от левицата не подкрепят предлаганите промени.

 

 

 

 

В допълнение


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg