EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в Закона за земеделските производителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за земеделските производителите

mail17:09 | 26.05.2016прегледи 2126 коментарикоментари 0


Народното събрание прие промени в Закона за земеделските производителите, с които се въвежда нова схема за подпомагане на земеделците. С приетите на първо четене промени, в закона се създава правна уредба за прилагането на новата схема за държавна помощ под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван в първичното селскостопанско производство.

Схемата се прилага след получаване на окончателния номер в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. С промените се въвежда механизмът за предоставяне на държавна помощ под формата на отстъпка от акциза върху газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

С промените, помощта ще бъде предоставяна под формата на парични средства -възстановяване на част от стойността на акциза, а не, както досега - под формата на ваучери за гориво. Облекчава се и процесът по кандидатстване за помощта. Предвижда се земеделските стопани да подaват заявление за кандидатстване еднократно и да получават помощта наведнъж.

И опозиция, и управляващи подкрепиха проектозакона. Според Светла Бъчварова от БСП, това е дългоочаквана промяна в сектор "Земеделие" - един от най-чувствителните и рискови. "Подкрепата на държавата чрез система от държавни помощи създава предпоставки той да се развива устойчиво", посочи депутатката от левицата, цитирана от БНР.

Петър Петров от Патриотичния фронт изрази задоволството си от промените, тъй като завишените норми за получаване на акциза за някои от културите, най-вече при обработката на лозя, е много важно за икономиката. "Завишаването на литри, които са полагат на декар отразяват по-големите разходи, които се правят в по-трудно достъпните райони", уточни Петров.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg