EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промени в Закона за етажна собственост + фасади, глоби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за етажна собственост + фасади, глоби

mail08:25 | 10.11.2015прегледи 1505 коментарикоментари 0


Да бъдат забранени всички дейности, които нарушават целостта, архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сгради, решиха депутатите с промени в Закона за етажната собственост. Рестрикцията ще важи занапред, вносител е Министерският съвет.

С други текстове се въвеждат допълнителни задължения за собствениците да поддържат сградата в техническо състояние, според изискванията на Закона за устройство на територията, и да осигуряват безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации.

Промените дават и нови права на общото събрание да приема решение за възлагане съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок , в който нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет /управител/. Депутатите предвидиха и възможност правомощията на УС и на сдружението на собствениците или част от тях да се възлагат на юридически лица за срок две години.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението, станали изискуеми преди промяната на собствеността, отговаря старият стопанин.

Парламентът предвиди и възможност за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава, и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, като той може да бъде различен от настоящия или постоянния.

В законопроекта са въведени нови административно наказателни разпоредби във връзка с изискването за извършване на неотложен ремонт по чл. 49, като при неизпълнение на задълженията на управителя е предвидено той да се наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лв., а кмета на общината или района – да се наказва с глоба в размер от 300 до 700 лв. Предложена е глоба и имуществена санкция, когато правомощията на управителния съвет - управителя се възлагат на физическо или юридическо лице, които не са собственици. С промените се предвижда задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда да е с особена важност. Разрушаващите се сгради са опасни за живота и здравето на гражданите и навременният им ремонт ще предотврати честите злополуки в тях. Във връзка с това се предлагат горепосочените глоби. Прецизирани са текстовете относно извършването на неотложен ремонт с цел постигане на по-голяма яснота относно сроковете, в които следва да се извърши ремонтът. Въвежда се изискване за нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет (управител) в 6-месечен срок от въвеждането на сградата в експлоатация с цел да се осигури навременно управление на етажната собственост и да се гарантира законосъобразното вземане на решения в рамките на етажната собственост. Измененията ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ. Димитър Байрактаров от ПГ на ПФ коментира по време на дебатите, че промените предвиждат някои добри неща, но за огромно съжаление и някои не толкова добри неща. „В закона не е предвидено какво се случва с жилищата на етажна собственост, които правят промени във фасадата“, каза депутатът. В реплика на Байрактаров Манол Генов от ПГ на „БСП лява България” посочи, че с тези промени се изменяме функциите на управителния съвет на сградата с това едно решение да бъде взето при подкрепа-50+1%, а не с по-малко от 67%, както е било досега. „Това значи, че лишаваме половината собственици да не дадат своето мнение“, каза той. Рамадан Аталай от ПГ на ДПС, посочи, че с промените едно решение на управителния съвет на сградата да бъде взето от 50+1% е добро, защото няма как да се събере съгласие на от 100% от съседите.

 

източници:БТА, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101