EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в ДОПК приети окончателно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ДОПК приети окончателно

mail06:45 | 27.02.2014прегледи 2128 коментарикоментари 0


С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ се дава право на длъжника да заяви вида на задълженията, които иска да погаси, когато не е в състояние да погаси едновременно публичните си задължения, установявани от НАП, до започване на принудителното им събиране. Изменението в ДОПК, внесено от Йордан Цонев /ДПС/, бе прието днес на второ четене.
Длъжникът ще заявява вида на задълженията, които ще погаси до започване на принудителното им събиране. Задълженията, които погасява са разделени на:

- дългове за данъци и други задължения за централния бюджет;
- за здравноосигурителни вноски за бюджета на НЗОК;
- за задължителни осигурителни вноски за социалноосигурителните фондове, администрирани от НОИ;
- за вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

С постъпилата сума се погасява задължението от съответния вид, срокът за внасяне на което изтича най-рано към датата на плащането. Ако срокът за внасяне на две или повече публични
задължения от един и същ вид изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно. Внесените по сметки на НАП суми за бюджета на НЗОК и за социалноосигурителните фондове, администрирани от НОИ, се превеждат ежедневно по сметка на двете институции, приеха депутатите. Определен е и редът, по който се погасяват задължения, съществуващи до влизането в сила на този закон.
Промените в ДОПК са изготвени заради Решение 2 от 4 февруари 2014 г. на Конституционния съд за обявяването на противоконституционни на част от текстовете в кодекса. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени в Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване с цел запазване на правата на самоосигуряващите се лица и на здравно осигурените лица да посочват кое от задълженията си погасяват.

С приетите промени се създава и специална разпоредба за разкриване на банкова тайна. Разкриването на банкова тайна ще се разрешава от съда в случаите на обмен на информация при поискване от компетентен орган на друга държава - членка на Европейския съюз../БТА, Инфосток, снимка: Архив


Тагове: ДОПК, промени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg