EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в ДОПК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ДОПК

mail06:35 | 23.06.2017прегледи 1409 коментарикоментари 0


Депутатите приеха на първо четене промените на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се въвеждат някои ограничения.

Прецезира се уредбата, според която отговорност за неплатени данъци и осигуровки, ще се носят от мажоритарните собственици и съдружници към момента на възникналото задължение. Това означава, че те няма да имат право да прехвърлят фирмите си на безимотни хора, които нямата никаква собственост за обезщетение.

Въвежда се поетапно намаляване на плащането в брой - първоначално до 5000 лева от сегашните 10 000 лева, а след това до 2019 г. максималното плащане в брой ще падне до 1000 лева. Всички суми над тази ще изискват плащане по банков път. Според ГЕРБ по този начин ще бъде намалена административната тежест и разходите за бизнеса, тъй като ще бъде осигурена по-удобна алтернатива за заплащане на данъци и осигурителни вноски. Също така ще бъде ограничена и сивата икономика, категорични са вносителите на законопроекта.

Въвежда се възможност за плащане на данъци и осигурителни вноски чрез ПОС терминали, като средствата ще постъпват директно по сметката на НАП.

Засилва се и контролът върху акцизните стоки, като мярка за ограничаване на сивата икономика.

Съдебните такси ще бъдат вдигнати почти двойно при обжалване на административни актове. Предвижда се електронно връчване на призовки, книжа и съобщения.

Исканите промени обаче предизвикаха пореден спор в пленарната зала между управляващи и опозиция.


Тагове: ДОПК, промени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg