EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в ДОПК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ДОПК

mail16:37 | 10.09.2015прегледи 1349 коментарикоментари 0


Промени в ДОПК включват България в световния автоматичен обмен на финансова информация, съобщи правитеслтвената информационна служба. Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ЗИД на ДОПК) и предлага на Народното събрание да го приеме.
Със законопроекта се предлага да се въведат нови разпоредби, регулиращи осъществяването на административно сътрудничество чрез автоматичен обмен на финансова информация в областта на данъчното облагане с участващи юрисдикции, задълженията на предоставящите информация финансови институции за събирането й, прилагането на процедурите за комплексна проверка и предоставянето на финансовата информация. Законът за изменение и допълнение на ДОПК транспонира Директива 2014/107/ЕС, както и разпоредби във връзка с прилагането на подписаното между правителството на Република България и правителството на САЩ споразумение за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA, (Foreign Account Tax Compliance Act), ратифицирано от българския парламент със закон. Промените в ДОПК са съобразени и със Световния стандарт за автоматичен обмен на данъчна информация (Common Reporting Standard) на ОИСР, който се основава на споразуменията FATCA.
Автоматичният обмен на финансова информация, като специфична форма на контрол, се предприема с оглед на зачестилите през последните години все повече трансгранични случаи на данъчни измами и укриване на данъци както в рамките на Европейския съюз, така и в световен мащаб. Доходите, които не се декларират и не се облагат с данъци, водят до значително намаляване на националните данъчни приходи. Автоматичният обмен на информация представлява важен инструмент за повишаване ефикасността и ефективността при събиране на данъци, който е включен като основен приоритет в Плана за действие за укрепване на борбата срещу данъчните измами и укриването на данъци.
Привеждането на националното законодателство в съответствие с трите акта (Директива 2014/107/ЕС, Споразумение FATCA и Стандарт CRS) ще даде възможност на България да участва в автоматичния обмен на финансова информация в световен мащаб и ще е ясен сигнал, че страната ни застава зад международните усилия срещу укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане.
Със законопроекта се предлага промяна в чл. 74 от ДОПК, регламентиращ реда и начина за разкриване на данъчна и осигурителна информация. Предвижда се достъп до тази информация да имат председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ и оправомощени от него длъжностни лица, председателят на Комисията за защита на конкуренцията и оправомощени от него длъжностни лица, митническите органи във връзка с осъществяваните от тях административни производствa и министърът на финансите по отношение на съдебни и арбитражни производства.
 


Тагове: ДОПК, промени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg