EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промени в ДОПК - първо четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в ДОПК - първо четене

mail13:00 | 20.09.2012прегледи 1001 коментарикоментари 0


Депутатите приеха на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуалния кодекс. Предвижда се изменение в действащите разпоредби на глава шестнадесета, раздел V “Процедура за взаимна помощ и обмен на информация с държавите – членки на ЕС, в областта на данъците върху доходите, имуществото и застрахователните премии”, с които са въведени изискванията на Директива 77/799/ЕИО.
От 1 януари 2013 г. влиза в сила Директива 2011/16/ЕС на Съвета от 15 февруари 2011 г. относно административното сътрудничество в областта на данъчното облагане и за отмяна на Директива 77/799/ЕИО, до която дата държавите членки са задължени да приведат националното си законодателство в съответствие с новите изисквания.
Чрез промените се разширява обхвата на данъците, за които може да се обменя информация между държавите членки, а именно за всички видове данъци, с изключение на данъка върху добавената стойност, митните сборове и акцизите, както и на задължителните осигурителни вноски, таксите за издаване на удостоверения и на други документи, издавани от държавни и местни органи и на вземания с договорен характер, включително възнаграждения по договори за услуги от обществен интерес. Предвижда се националният орган, компетентен да осъществява административното сътрудничество, да бъде изпълнителният директор на Националната агенция за приходите. Той от своя страна определя звено в структурата на агенцията, оправомощено да осъществява контактите с компетентните органи на другите държави членки в областта на административното сътрудничество и да изпълнява функциите на запитан, съответно запитващ, орган, както и да осъществява контактите с Европейската комисия. Към настоящия момент в Националната агенция за приходите е изградено и действа звено, което по силата на предложените промени в ДОПК ще изпълнява функциите на запитващ и запитван орган съгласно разпоредбите на директивата. Във връзка с това не са необходими допълнителни бюджетни средства за изграждане на административен капацитет и техническа осигуреност на процеса по осъществяване на административното сътрудничество в областта на данъчното облагане.

 


Тагове: промени, данъци
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097