EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в движението през Централна жп гара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в движението през Централна жп гара

mail06:59 | 10.04.2024прегледи 605 коментарикоментари 0


Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София от 07.05.2024 г. се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе).

Проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлиза в нов етап на изпълнение. За да бъде възможно по-нататъшното осъществяване на строителните дейности, но и същевременно частично възможно влаковото движение и маневрена дейност, в железопътния възел ще бъде преустановено движението на влаковете от шести до дванадесети коловози. Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара София да продължат 15 месеца. Конкретните промени в разписанието на влаковете ще бъдат публикувани в електронния пътеводител на БДЖ на адрес https://razpisanie.bdz.bg/bg  до края на този месец.

През този период за обслужване на влаковете по направленията София - Подуяне пътническа, София - Волуяк и София - Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара София.

Предстоящите дейности ще засегнат най-вече влаковете по северното направление Мездра - Видин/Варна/Русе, част от които ще приключват и започват движението си в/от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара София  чрез  подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници от Централна гара София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е осигурена единствената възможност за достъп до гара София, като те ще пристигат и заминават само на тринадесети челен коловоз при шести перон.

Най-натоварените сутрешни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат директно до Централна гара София, без да се налага пътниците от тях да се прекачват на жп гара София-Север. Без прекачване ще пътуват и нощните композиции между София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци - Казичене - Искър.

Разговорите с представители на Столична община са в напреднала фаза във връзка с необходимостта от осигуряване на обслужващ градски транспорт за пътниците, които предпочитат да пристигат и заминават директно от жп гара София-Север.

Модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София попада в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел София: железопътен участък Централна гара София - Волуяк“ и се финансира по Механизъм за свързване на Европа. 

Подробна информация относно временните промени в движението на влаковете, свързани с ремонта, клиентите на БДЖ ще могат да получават от служителите на гишетата „Информация”, билетните каси в железопътните бюра и гари, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg