EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Прокуратурата удари едрия бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прокуратурата удари едрия бизнес

mail13:45 | 13.06.2012прегледи 3167 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
В рамките на две седмици прокуратурата повдигна обвинения на трима представители на т.нар. едър бизнес в България. Гриша Ганчев, собственик и партньор на китайския автомобилостроител Great Wall, е обвинен в извършване на данъчни престъпления.
На Любомир Павлов, съсобственик на "Медийна група България", която издава в.”24 часа” и в.„Труд”, са повдигнати обвинения за документна измама и пране на пари. По всяка вероятност същото се е случило и с Огнян Донев, собственик на една от най-големите фармацевтични компании в България Софарма и съсобственик на "Медийна група България".
Естественият въпрос, който възниква е, защо са обвинени хора, които разполагат със сериозна икономическа власт като собственици на големи компании? Дали българската прокуратура се е заела наистина да преследва данъчни и други престъпления, или сме свидетели на театър? Засега е трудно да се даден точен отговор. Необходимо е да се премине през цялата процедура, която се изисква от закона в подобни случаи – обвинение, евентуално съдебен процес, присъди и т.н. Засега остават само догадките. Какви обаче са тези български „предприемачи”, които според различни класации, са притежатели на сериозно богатство? Защо трябва да се впускат в данъчни измами или пране на пари и така да рискуват? Най-близкият отговор е защото такъв е манталитетът им. Повечето факти, които сега са в основата на прокурорските обвинения, са известни отдавна, но не са санкционирани от държава и съд. В момента правителството съзнателно или не демонстрира неутралност към ставащото, въпреки че премиерът Борисов присъстваше на откриването както на завода за автомобили около Ловеч на Гриша Ганчев, така и при старта на бизнесцентъра на Софарма.
Предприемачи на прехода
Според експерти случващото се не само със споменатите трима, но и с останалите предприемачи на прехода – Христо Ковачки, Васил Божков, Иво Прокопиев, братя Диневи, Николай Банев и т.н. е логичен завършек на правенето на капитализъм без капитали, а с източване на държавата с помощта на самата нея чрез високопоставени чиновници.

В студия на икономиста Румен Аврамов, изследващ стопанството на България през 20 век, се посочва, че българският капитализъм е резултат от изградената с години мека връзка между капитала и държавата. Държавата е декапитализирала всичко по пътя си, но е оставяла и да бъде декапитализирана, превръщайки се в агент на всевъзможни обществени групи. Затова в България не се ражда автентичен капитал, е обяснението на учения. Частният капитал в страната винаги е живял чрез държавата. При разпадането си социализмът ражда нови и перверзни форми на квази- социализъм – част от които са аферите, разтърсващи страната от години, анализира икономистът. През третата българска държава се е проявил своеобразен „капитализъм без капитал", а малкото капитал засилвал разпределителната функция на държавата. Този порочен кръг няма да бъде прекъснат, докато не се появи ”истинска” буржоазия и средна класа, е прогнозата на студията. През първото десетилетие на миналия век са заложени три от стълбовете на българския стопански манталитет, които определят и развитието му -кооперативизъм, етатизъм, корупция.

Любопитно
Най-богатите българи според в. Пари, 2010 година
Цоло Вутов (Геотехмин) - 438.2 млн. лв.
Митко Събев (Петрол) - 414.7 млн. лв.
Иво Каменов (Химимпорт) - 296 млн. лв.
Марин Митев (Химимпорт) - 296 млн. лв.
Васил Златев ("Агрохолд", баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев) - 286.7 млн. лв.
Румен Гайтански (Волф) - 280.3 млн. лв.
Валери Николов (Фантастико) - 258.6 млн. лв.
Красимир Узунов (Интерсервиз Узунови) - 248.9 млн. лв.
Виктория Тодорова (Геотехмин)
Огнян Донев (Софарма) - 236.3 млн. лв.
Най-влиятелните предприемачи според българското издание на Forbes, 2010 година
Пламен и Атанас Бобокови
Васил Божков
Цветелина Бориславова
Цветан Василев
Гриша Ганчев
Красимир Гергов
Братя Диневи
Огнян Донев
Сашо Дончев
Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев /група ТИМ/
Богомил Манчев, руски енергиен лобист
Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев /ПИБ/
Младен Мутафчийски
Симеон Пешов
Петя Славова
Митко Събев

10-те най-богати според milionerite.com* / в млн.лв./, 2009

Васил Божков 785 млн.лв.
Митко Събев 565 млн.лв.
Христо Ковачки 518 млн.лв.
Цветан Василев 335 млн.лв.
Огнян Донев 307 млн.лв.
Петя Славова 267 млн.лв.
Иво Прокопиев 245 млн.лв.
Цветелина Бориславова 235 млн.лв.
Гриша Ганчев 215 млн.лв.
Весела Кюлева 212 млн.лв.

 колаж:EconomyNews.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg