EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Прокуратурата обвини 17 общини за незаконни такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прокуратурата обвини 17 общини за незаконни такси

mail13:07 | 27.06.2016прегледи 1060 коментарикоментари 0


По разпореждане на Върховна административна прокуратура (ВАП), упражнявайки надзор за законност, са проверени общинските наредби в 22 общини в страната. От окръжните прокуратури в страната са подадени 17 протести до административните съдилища с искания за отмяна на норми от общински наредби, незаконосъобразно регламентиращи задължения за заплащане на такси за такса за т. нар., „предварително съгласие" за промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд, съобщава държавното обвинение, съобщи пресцентърът на Прокуратурата.

В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети в общините в страната е регламентирана местна такса, без законова основа, като гражданите и организациите незаконосъобразно са натоварени с финансова тежест.

От ВАП, на първо място е съобразено, че според чл.141, ал.4 от Конституцията на РБ общинският съвет определя размера на местните данъци при условия, по ред и в границите, установени със закон.

Според чл.30, ал.2 от Закона за опазване на земеделските земи при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд, включително в посочените случаи за земите от общинския поземлен фонд, се заплаща местна такса, определена от общинския съвет.

В нарушение на законовия регламент от общинските съвети са регламентирани такси и за получаване на т. нар. „предварително съгласие", получаването на което е само етап от промяна на предназначението и по този начин се достига до положение да се дължат две плащания в една процедура.

Стореното е в противоречие и с изискванията на чл.7, ал.1 и чл.8, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, тъй като не могат да се обосноват материално-технически и административни разходи за общината по извършване на услугата „предварително съгласие", и то допълнителни, тъй като съобразно законовото разрешение таксата за промяна на предназначението постъпва именно в бюджета на общината.

Общините, в които общинските съвети са регламентирали тази незаконосъобразна такса са: Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg