EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Производството на NuCrema се мести в Костинброд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производството на NuCrema се мести в Костинброд

mail14:04 | 23.01.2023прегледи 665 коментарикоментари 0


Една от най-големите гръцки компании за производство на шоколад и други сладкарски изделия планира да премести цялото си производство в България. Това стана известно по време на среща на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с ръководството на "Интерион" АД, съобщиха от Министерството. Компанията произвежда продукти под търговската марка "NuCrema" и към момента има намерение за нови инвестиции в развитие в Костинброд. Министър Стоянов посети Индустриалната зона - Костинброд. По време на визитата му стана известно, че в зоната стартират инвестиции в размер на 70 млн. лева. До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.   

Икономическият министър посети региона по покана на кмета на общината Трайко Младенов и се запозна с някои от проблемите на бизнеса в региона, както и с плановете за развитие. 

"Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури", коментира министър Стоянов. По думите му в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. "Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра", подчерта министър Стоянов.

Инвестиция от 12 млн. лв. започва и един от най-големите производители на врати, прозорци и щори не само в България, но и в Европа - "Ролпласт Груп" АД. Това стана ясно по време на посещението на икономическия министър в завода на компанията. Той се запозна с процеса на производство и инвестициите в нови машини и техника. През последното десетилетие цялото производство на "Ролпласт Груп" АД е изнесено в района на Костинброд, а компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но изнася и за държави от целия свят. 

"Близостта до София е била движещ фактор за съсредоточаване на толкова инвестиции в региона, но сега държавата и местната власт трябва да създадат повече предпоставки за балансирано развитие на региона", коментира Никола Стоянов по време на среща с кмета на общината. Градоначалникът представи и новостартиращите инвестиционни проекти в региона, които на практика предвиждат създаването на нова индустриална зона в региона. Основен проблем остава недостигът на кадри, като бе договорено общината и министерството да си партнират в инициативи за популяризиране на възможностите, които предлагат работодателите в региона. 

В края на октомври миналата година министър Стоянов съобщи пред журналисти, че се дебатира върху нов модел на работа на индустриалните зони, които да привличат инвеститори в България. Тогава министърът посочи, че инвеститорите предпочитат готовите сгради пред вложенията "на зелено" и изтъкна като вероятна причина за това решение бавното издаване на разрешителни, присъединявания и други административни проблеми в България. Той обясни, че идеята е занапред на местата, определени за индустриални зони, предварително да бъдат изградени и няколко халета, които да се ползват като "оборотни" от компаниите. Друга възможност, за която министърът съобщи в средата на миналия месец, предвижда развитието на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства с достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях. Това според министъра ще бъде още един стимул за привличането на стратегически компании и възобновяването на производствения процес в страната. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg