EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Производителите на ток с нови правила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производителите на ток с нови правила

mail17:59 | 05.04.2019прегледи 3216 коментарикоментари 0


От 1 юли т.г. производителите на ток с инсталирана мощност между 1 и 4 Mw да преминат от преференциална към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. Не се предвижда преходен период, в който общественият доставчик да изкупува на префернциална цена ел.енергията и да я предоставя след това на борсата, за което да бъде компенсиран от фонда "Сигурност на електроенергийната система", предаде БТА.

Това реши парламентът като прие на първо четене предложените от ГЕРБ /Делян Добрев и Валентин Николов/ промени в Закона за енергетиката.

Централите, които влизат в обхвата, следва до 30 юни т.г. да подпишат договор за компенсиране с фонда.

Според авторите на текстовете поправките ще осигурят допълнително количество електроенергия за повишаване ликвидността на енергийната борса като по-голямата конкуренция ще доведе до предлагането на по-голям брой продукти. Промените ще засегнат 12 броя централи с високо ефективно комбинирана производство с обща мощност 27,5 Mw и 360 веи централи с мощност 723 Mw с годишно производство на 1 500 000 мегаватчаса електроенергия, обобщи Валентин Николов.

Предвижда се да бъде въведено конкурсно начало за получаване на преференциална цена или премия от всеки новоприсъединяващ се производител на енергия чрез високоефективно комбинирано производство.

Депутатите регламентираха и възможността за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би помогнало за по-добър енергиен мениджмънт за крайните клиенти и търговците на ток. Разходите за монтиране на устройствата ще са за сметка на клиента, а уредът остава собственост на оператора.

Записани са и промени в правомощията на КЕВР, с които от новия ценови период регулаторът ще определя прогнозна месечна разполагаемост като така ще бъде дадена възможност за по-коректно планиране на необходимите количества, които да бъдат предложени на свободния пазар.

На опасенията на Рамадан Аталай от ДПС, че поставянето на смарт устройствата ще натовари много потребителите, Николов разясни, че те нямат задължителен характер. Всеки може да поиска да му се инсталира такова устройство и се поставя срок на мрежовия оператор да подмени измервателния уред, посочи той.

По думите му, с този закон продължава либерализирането на пазара, защото всички производители от 1 до 4 Mw ще излязат на българската борса и ще могат да се състезават с другите производители на ток.

Между първо и второ четене да отпаднат лобистките текстове, настоя Аталай. По думите му, либерализирането на пазара само с веитата в момента няма да даде отражение на недостига на енергия през зимните периоди. Сега казваме, че ще предоставим повече енергия на борсата, но слънцето не е тази енергия през зимата, поясни той. Аталай изрази съмнения за намеса отвън, при това не от :инистерството на енергетиката, при писането на някои от промените. Търговците и индустриалците са доволни, защото ще получават ток на по-ниска цена, но не са доволни производителите, нито тецовете, нито АЕЦ-Козлодуй. Декапитализирате тецовете и АЕЦ-а, добави той. Според него възниква въпросът дали е намерен необходимият за енергетиката баланс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 902