EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Производители на вятърна енергия спечелиха срещу ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производители на вятърна енергия спечелиха срещу ДКЕВР

mail17:30 | 17.06.2014прегледи 2802 коментарикоментари 0


С решение, публикувано на 5 юни 2014 г., Върховният административен съд окончателно отмени Решение №Ц- 18 от 28.06.2012 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в частта му относно преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от вятър. Решението на съда е по дело, заведено от членове на Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), оспорвайки Решение №Ц-18 поради неоснователността му. Съдът определи в полза на производителите, че така определените цени не са в състояние да възстановят инвестициите във ветроенергийните централи.
През юни 2012 г., ДКЕВР определи преференциални цени на електроенергията от вятър с 22% - 23% по-ниски от предходния ценови период. Тогава БГВЕА предупреди, че намалението на цената за вятърна енергия е твърде голямо и то по никакъв начин не съответства на пазарната реалност. Впоследствие, БГВЕА и дружества от ветроенергийния сектор, със съдействието на адвокатско дружество МкГрегър и Партньори, подадоха жалба до съда срещу съответната част от ценовото решение на ДКЕВР.
Съдебното производство се разви на две инстанции и приключи с окончателно решение на Върховния административен съд, което отменя преференциалните цени за вятърна енергия, влезли в сила от 1 юли 2012 г. В отменителното решение, Върховният административен съд посочва, че при заложените от ДКЕВР стойности на ценообразуващите елементи за електроенергията от вятър, „инвеститорите освен, че няма да получат никаква доходност от своя дял във финансирането […], на практика ще загубят част от вложените средства.” Съдът констатира, че ДКЕВР е определила норма на възвръщаемост на капитала за вятърните централи в противоречие със законовите разпоредби, тъй като без никаква обосновка и аргументи нормата на възвръщаемост е била понижена от комисията от 9% на 7%. Съдът посочва, че заложената норма на възвръщаемост от 7% не кореспондира с реалните пазарни и ценови условия. Изводът на съда е, че намалението на преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от вятърни централи за периода 01.07.2012 г. – 30.06.2013 г. се основава на необективни критерии, непрозрачни ценообразуващи елементи и неправилни финансови показатели.
Само преди дни, ДКЕВР публикува новия доклад и проект на решение за определяне на преференциални цени на електрическата енергия от възобновяеми източници4, които да влязат в сила от 1 юли тази година. Комисията предлага поредно намаление на преференциалните цени на електрическата енергия от вятър с 21% - 23%, което отново не се базира на актуалната пазарна реалност. Освен това, във формирането на цените, комисията не отчита влиянието на въведените тази година ограничителни мерки за ветроенергийните и фотоволтаични централи – 20% такса върху прихода от производството на елекроенергия, както и ограничение на количеството електроенергия, което да се изкупува по преференциални цени. В изчисленията ДКЕВР отново залага 7% норма на възвръщаемост на капитала, въпреки че, съдът е постановил, че 7% норма на възвръщаемост за вятърните централи е необосновано ниска и несъответстваща на пазарните условия. В тази връзка, адвокат Юлиан Спасов от МкГрегър и Партньори коментира, че „За всяко следващо решение на ДКЕВР, което се базира на параметри, определени като незаконосъобразни от съда, съществува реална възможност то да бъде отменено и това да доведе до непредвидимост на отношенията в сектора.“
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961