EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Произвеждаме по-малко тютюн в сравнение с 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Произвеждаме по-малко тютюн в сравнение с 2009

mail16:21 | 15.03.2010прегледи 2832 коментарикоментари 0


През тази година се очаква площите с тютюн да намалеят с 40 % спрямо 2009 г. Това обясни пред агенция Фокус Асен Кичуков, председател на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България. Причините са обективни – отпадането на примирането на тютюна у нас и недостатъчно добрите изкупни цени. От отглежданите досега около 3000 дка с тютюн се очаква да се обработват 1800 дка, смята Асен Кичуков.
Въпросът за бъдещето на тютюнопроизводствения отрасъл в България остава без отговор. В планинските и полупланинските райони е почти невъзможно да се работи нещо друго, тъй като единственият поминък е обработването на тютюн.
Затова, за да бъде запазено тютюнопроизводството в страната, е нужно да бъдат вдигнати изкупните цени на тютюна.
За момента според Асен Кичуков българските тютюнопроизводители нямат конкуренция в Европа, тъй като в Италия и в Гърция отрасълът е силно свит, а това би позволило вдигането на изкупните цени.
Освен това българските тютюни са доказани с най-високо съдържание на всички свойства, необходими за производство на цигари и като качества отговарят на всички изисквания на производителите на цигари. Тютюнът, произведен например в Крумовград, присъства във всички цигари на „Филип Морис”, обясни Асен Кичуков.
Ако цените бъдат вдигнати с 1,5-2 лв. на кг за сортовете като „Вирджиния” и „Бърлей”, това би означавало, че отрасълът ще бъде запазен. За ориенталските сортове пък е необходимо повишаването на цената с 2 лв. за кг.
По предварителни данни някои от по-големи изкупвачи на тютюн у планират по-високи цени за бъдещата реколта през тази година.
Средната изкупна цена на ориенталския сорт тютюн от реколта 2009 г. в Крумовград е била 4.69 лв., за сорта „Каба кулак” – 2,83 лв., за „Бърлей” – 2,01 лв., за сорта „Вирджиния” – 3,07 лв.
Около 80 % от ориенталския тютюн от реколта 2010 г. вече е договорен между производители и търговци като „Булгартабак холдинг”, „Сокотаб България”, „Лийв Табако-А. Михайлидис” и др. Това са компаниите, които основно у нас ще изкупят ориенталския сорт тютюн.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg