EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Произвеждаме енергия от Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Произвеждаме енергия от Черно море

mail15:10 | 21.01.2012прегледи 1652 коментарикоментари 1


Съвместен проект на институтите по инженерна химия и по океанология на БАН спечели финансиране по схемата "ERA-NET" на ЕК, съобщиха от БАН. Проектът е свързан с оползотворяването на сероводорода във водите на Черно море под формата на водород. С проекта се предвижда директното превръщане на сероводорода в електроенергия с помощта на нов тип горивна клетка. Произведената електроенергия ще се използва за разлагането на морска вода с получаването на водород на място. Количеството на сероводорода в черноморските води се оценява на 4,6 милиарда тона и като енергия се равнява на 9 милиарда мегаватчаса. Годишно в Черно море се образуват нови количества сероводород, които съответстват на годишното потребление на природен газ в България.
Изпълнението на проекта ще има и трудности, свързани с ниските концентрации на сероводорода на достъпните дълбочини и с необходимостта за работа в открито море - на платформа или на кораб, посочват от академията. Друга трудност за специалистите ще е складирането на получавания водород и пласментът му. Проектът ще се осъществи в сътрудничество с Политехниката в Тимишоара /Румъния/ и Института по неорганична химия и електрохимия в Тбилиси /Грузия/. Институтът по инженерна химия е координатор на програмата.
 


 
Коментари
 
Българин - 05-02-2012 г. 20:35:58

Браво на учените! Дано да успеят и Бог да ги пази ! Че то Килъри Клинтън ще ни праща техните да ни убеждават за шистовия газ, т.е. да си сложим главата в торбата!...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg