EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Произвеждайте само храна, иска Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Произвеждайте само храна, иска Европа

mail11:40 | 18.02.2011прегледи 1011 коментарикоментари 0


Климатичните промени и спекулациите на пазарите са сред основните фактори, които излагат на риск хранителната сигурност в ЕС и извън него, заявяват депутатите в резолюция, която бе одобрена днес. Евродепутатите призовават за спешни мерки за борба със спекулациите на цените на хранителните продукти и в подкрепа на производството на храни в ЕС, съобщи пресцентърът на европарламента. Сушите, наводненията, пожарите и бурите, които са се увеличили в сравнение с миналото, водят до намаляване на капацитета на земеделската продукция в целия свят, отбелязват депутатите. Трябва да бъде обърнато внимание на управлението на почвите и водните ресурси, допълват членовете на ЕП и призовават Комисията да следи за прилагането на националните мерки по отношение на климатичните промени.

Борба със спекулациите

Депутатите критикуват злоупотребите и спекулациите в търговията с храни, земеделската продукция и енергийните пазари, които излагат на риск хранителната сигурност. Резолюцията призовава Г-20 да гарантира сближаването на регулирането на секторите на хранителните и селскостопанските стоки, като включи страните, които не участват в Г-20. ЕП настоява Комисията да обмисли възможността за предоставяне на нови правомощия на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) и така да
бъдат предотвратявани злоупотреби на пазарите. Взаимодействието с пазарите за хранителни продукти трябва да бъде ограничено до тези инвеститори, които наистина са свързани със земеделските пазари, допълва евродепутатите.

Помощ за фермерите в ЕС

За да се гарантира хранителната сигурност в ЕС, е необходима силна обща селскостопанска политика, се отбелязва в приетия текст. Трябва да се обърне спешно внимание на намаляването на доходите на фермерите, което се дължи на увеличаващите се разходи за изпълнение на стандартите на здравеопазването, околната среда и грижата за животните, подчертават депутатите. В рамките на
бъдещата обща селскостопанска политика трябва да се предостави ключова роля на инструментите за пазарна интервенция, се посочва в резолюцията, която бе приета днес.

Подкрепа за фермерите в развиващите се страни

Тъй като селското стопанство е ключов икономически сектор в развиващите се страни, то ЕП настоява за увеличаване на финансовата помощ за този сектор в подкрепа на въвеждането по-ефективни и по-устойчиви земеделски практики. Собствеността на земя трябва да бъде насърчавана с цел намаляване на бедността и засилване на хранителната сигурност, допълват депутатите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg